Nicolae si Petru Cristea au organizat prin intermediul firmei Publirom Press SA un concurs al Revelionului 2001, prin punerea i vinzare a unor felicitari isotite de taloane ce permiteau cumparatorilor sa participe la marea extragere. Dupa ce extragerea nu a mai avut loc i direct la tv, asa cum se anunta initial, asupra acestui concurs au planat mai mule suspiciuni: 1. A avut loc sau nu a avut loc extragerea (reamintim ca taloanele ce trebuiau sa participe la tragerea la sorti zaceau la Posta, chiar si dupa ce lista seriilor castigatoare a fost publicata i mass-media)? 2. Lista seriilor cistigatoare este reala sau fictiva? 3. Putea oferi Publirom de aceasta data premiile de 30 de miliarde lei promise, tinind cont de faptul ca premiile din anii trecuti la concursuri similare au fost cu greu achitate sau deloc?
Banuielile icep sa prinda contur. Ancheta IGP declansata asupra activitatii patronilor de la Publirom Press SA scoate la iveala ilegalitatile comise de fratii Cristea. Comisia despre care Nicolae Cristea spunea ca a asistat la extragere este, culmea, formata din cei doi patroni si administratorul firmei, Marcel Ardean, dupa cum arata procesul-verbal icheiat de acestia. O parte din seriile anuntate i presa ca ar fi cistigatoare nu au fost gasite de anchetatori i evidentele firmei Publirom, afirma aceleasi surse din IGP.
Mai mult, la dosarul de ancheta
s-au adunat din ce i ce mai multe plingeri penale la adresa celor doi frati, venite din partea persoanelor participante la concurs si din partea unor firme cu care Publirom a avut relatii contractuale pentru tiparirea taloanelor. Firma Arti Grafiche Giacone SA, care a tiparit felicitarile si taloanele de la concursul precedent (Revelionul 1999-2000), acuza faptul ca are de primit si i ziua de azi de la Publirom peste trei miliarde de lei, pe facturi restante, plus un prejudiciu estimat la patru miliarde de lei. „Mai mult, pentru a ne isela icrederea, Cristea Nicolae a itocmit, la 31 mai 2000, i mod fals un numar de 10 bilete la ordin… Biletele au fost refuzate la plata de banca, deoarece i contul firmei Publirom erau disponibili doar 13.775 lei”, se arata i plingerea firmei Giacone.
Dupa publicarea listei cu seriile cistigatoare, era de asteptat sa apara i presa si numele persoanelor ce urmau sa intre i posesia premiilor. Dar dintre posibilii cistigatori ai premiilor speciale (trei Mercedes, 30 Dacia Nova, trei premii de un miliard, 300 premii de 10 milioane) nu s-a prezentat pina i acest moment decit o singura persoana. O studenta din Bucuresti, posesoarea unui talon cistigator de Dacia Nova, care si-a revendicat premiul abia pe 10 ianuarie a.c.