Este primul mare acord comercial al Regatului Unit după retragerea Regatului Unit din UE, formalizat în ianuarie 2020. Guvernul britanic a anunțat pe 11 septembrie că a încheiat un acord comercial „major” cu Japonia, un act care pune primele jaloane ale unei „națiuni independente pe plan comercial”, potrivit france24.com

Regatul Unit a încheiat un acord de liber-schimb cu Japonia, care este primul acord comercial major” al țării ca „națiune independentă pe plan comercial”, a arătat ministrul comerțului internațional într-un comunicat.

Textul, care trebuie să ducă la creșterea schimburilor comerciale cu Japonia cu circa 15,2 miliarde de lire, face obiectul unui „acord de principiu” din partea ministrului britanic al Comerțului internațional, Elizabeth Truss, și a șefului diplomației japoneze, Toshimitsu Motegi.

Să scape de taxe vamale

Acordul va permite întreprinderilor britanice să scape de taxele vamale la 99% din exporturile lor spre Japonia. El va fi benefic în special pentru industire, sectoarele agroalimentar și tehnologic, a subliniat ministerul în comunicatul său.

Ieșit din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie 2020, Regatul Unit are ambiția de a semna înaintea sfârșitului anului noi acorduri comerciale, în special cu Statele Unite. De asemenea și cu țări europene, dar negocierile merg greu. În lipsa unui acord, se vor aplica regulile mai dezavantajoase ale Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), cu taxe vamale ridicate.

Japonia se confruntă cu provocări severe de securitate naţională

Posibilitatea ca Japonia să se doteze cu arme ofensive, fie şi în scop declarat de descurajare şi de apărare, este dezbătută în aceste zile la Tokyo. Reflecţia guvernului se va înscrie însă în cadrele Constituţiei pacifiste a Japoniei, a dat asigurări premierul demisionar.

Premierul japonez Shinzo Abe, care se pregăteşte să plece din funcţie săptămâna viitoare din motive de sănătate, a insistat vineri pe necesitatea întăririi capacităţilor de apărare antirachetă ale ţării, cu precădere pentru a contracara ameninţarea nord-coreeană, transmite AFP.

”Cred că este necesar să întărim descurajarea şi, astfel, să reducem şi mai mult eventualitatea unui atac contra Japoniei cu rachete balistice şi alte arme”, a afirmat Abe într-un comunicat.

Guvernul a prevăzut să identifice ”până la sfârşitul anului” politica de urmat pentru a răspunde provocărilor ”severe” de securitate naţională, a adăugat Abe, citând ameninţarea balistică şi nucleară din partea Phenianului.

Reflecţia guvernului se va înscrie în cadrele Constituţiei pacifiste a Japoniei şi ale dreptului internaţional, a dat el asigurări.

”Politica japoneză orientată exclusiv pe apărare nu se va schimba”, nici alianţa de securitate cu Statele Unite, a mai precizat Shinzo Abe.

Cu toate acestea, posibilitatea ca Japonia să se doteze cu arme ofensive, fie şi în scop declarat de descurajare şi de apărare, este dezbătută în ţară.

Partidul Komeito, membru al coaliţiei la putere alături de Partidul Liberal Democrat (PLD) al lui Abe, se opune ferm unei evoluţii a apărării ţării spre arme ofensive.

Apelul lui Abe nu va avea un efect constrângător pentru viitorul guvern, ce se va forma săptămâna viitoare după alegerea unui nou prim-ministru, cel mai probabil fidelul său şef de cabinet, Yoshihide Suga.

Dar, potrivit analiştilor, Abe încearcă să determine ca dezbaterea legată de viitorul apărării Japoniei să nu fie îngropată după plecarea sa din funcţie.

”Apărarea antirachetă este unul din marile dosare pe care prim-ministrul Abe le lasă în suspensie”, a declarat pentru AFP Hideshi Takesada, expert în probleme de apărare şi profesor invitat la Universitatea Takushoku din Tokyo.

În 2017, guvernul Abe aprobase achiziţia unui sistem american de apărare antirachetă Aegis Ashore, pentru un cost estimat la 4,2 miliarde de dolari pe mai multe decenii.

Guvernul a renunţat în cele urmă la acest program în iunie, în urma îngrijorărilor puternice ale locuitorilor riverani zonelor alese pentru instalarea rachetele interceptoare.