Pentru “a îndulci” puțin măsura de lockdown care intră în vigoare din nou, din 17 ianuarie, în aproape toată Italia – cu două regiuni în “zona roșie” și 12 în “zona portocalie” -, Guvernul a dat cetăţenilor permisiunea de a merge la a doua casă, chiar şi din afara propriei regiuni. Guvernul italian a clarificat că, în conformitate cu noul decret semnat de primul ministru Giuseppe Conte, acestea vor fi accesibile și în afara propriei regiuni, scrie Ansa. 

Lombardia și Sicilia, respectiv epicentrul pandemiei în primul val și noul scenariu de răspândire a virusului, intră în “zona roşie”.

În timp ce Attilio Fontana pregătește un recurs împotriva deciziei Guvernului, în opinia sa pe baza datelor depășite (deşi chiar şi sâmbătă Lombardia a înregistrat cel mai mare număr de teste pozitive), președintele sicilian Nello Musumeci a cerut personal închiderea.

Al treilea teritoriu în “zona roșie” este provincia autonomă Bolzano, Alto Adige, care la rândul său nu este de acord și anunță contestarea măsurii. Cinci regiuni rămân în “zona galbenă”: Campania, Sardinia, Bazilicata, Toscana și Molize, precum și provincia autonomă Trento. Toate celelalte vor fi “zone portocalii”, pentru o țară care va menține în mare măsură restricțiile din perioada de Crăciun în fața unei circulații din ce în ce mai amenințătoare a virusului.

Ce nu au voie să facă oamenii din Lombardia

“Ordonanțele sunt construite pe baza datelor obiective și a orientărilor științifice. Ele au scopul de a limita infectarea într-o fază expansivă a epidemiei. Acesta este motivul pentru care respectarea acestora este decisivă, dacă nu se dorește pierderea controlului contaminării”, reamintește ministrul Sănătății, Roberto Speranza.

Și, astfel, de duminică, 17 ianuarie până pe 5 martie, închiderile pe scară largă a activităților comerciale, piscinelor și sălilor de sport, autocertificări pentru călătorie, cu închideri totale de la 22:00 la 5:00, livrări de la baruri doar până la ora 18:00. 

Interzicerea deplasării între regiuni va dura până pe 15 februarie, în timp ce “zona albă” rămâne un miraj în acest moment – cu totul redeschis -, o nouă invenție cromatică pentru care va trebui să așteptăm o scădere drastică a curbei. După cum a anticipat “Corriere della Sera”, surse de la Palatul Chigi au confirmat că “este încă permisă întoarcerea la reședință, la domiciliu sau locuinţă” și, spre deosebire de decretul de Crăciun, interzicerea călătoriei către locuințe secundare situate într-o altă țară Regiune, care se află într-o “zonă galbenă, portocalie sau roșie” nu mai este în vigoare. Singura limitare se referă la faptul că numai familia se va putea deplasa.

În Valea Aosta, deplasările sunt permise între orele 5:00 şi 22:00 pe întreg teritoriul regional, inclusiv capitala: acest lucru este prevăzut printr-un ordin al președintelui regiunii Erik Lavevaz, după ce a fost plasată în “zona portocalie”. Între timp, sâmbătă, în ultima zi în “zona galbenă” pentru toată lumea, înainte de noile restricţii, în marile orașe au fost o mulțime de oameni pe stradă, mai ales în regiunile care acum devin “portocalii” sau “roșii”.

La Roma, turiști relaxaţi și familii în excursie la malul mării de lângă Capitală. La Torino, străzile centrului au fost aglomerate, cozi în faţa magazinelor și barurile pline. Lazio și Piemont urmează să intre în “zona portocalie”. Controalele poliției sunt în creștere. 1.364 de persoane au fost sancționate și 19 au fost denunţate vineri – o creștere comparativ cu media perioadei -, potrivit Ministerului de Interne. 16.274 de activităţi sau exerciţii comerciale au fost controlate, 106 proprietari au fost sancționați, 29 de locații au fost închise.