Vești proaste pentru europeni. Potrivit ultimelor date transmise de Reuters, Danemarca a anunţat sâmbătă că a depistat un prim caz de contaminare cu noua variantă de COVID înalt contagioasă din Africa de Sud.

Totodată, potrivit sursei citate a fost raportată şi o creştere a numărului de infectări cu varianta foarte transmisibilă B117 identificată iniţial în Marea Britanie, informează Agerpres.

Mai exact, se pare că Institutul naţional de serologie (SSI) a precizat într-un raport că între jumătatea lui noiembrie şi 10 ianuarie au fost depistaţi 256 de danezi infectaţi cu varianta britanică, sau 1,3% din totalul testelor pozitive analizate genetic în perioada respectivă.

De asemenea, potrivit datelor preliminare, 11 din cei infectaţi cu noua variantă au călătorit înainte de a se contamina, cinci dintre ei chiar în Marea Britanie, dar nu se poate spune clar dacă s-au infectat în străinătate sau în Danemarca, a notat SSI.

Cine s-a infectat cu varianta de COVID din Africa de Sud

În ce priveşte cazul de contaminare cu varianta sud-africană, potrivit datelor transmise de SSI, este vorba de o persoană care a călătorit în Dubai.

Având în vedere rapiditatea cu care noile variante de COVID au început să circule, Italia a anunţat sâmbătă suspendarea zborurilor din Brazilia, în răspuns la descoperirea în această ţară a unei alte variante de coronavirus.

Totodată, este interzisă intrarea în Italia a persoanelor care au tranzitat Brazilia în ultimele 14 zile, iar cei aflaţi deja în Italia venind din statul latino-american sunt obligaţi să se testeze şi să contacteze autorităţile sanitare, a scris pe reţelele sociale ministrul italian al sănătăţii, Roberto Speranza, au consemnat Reuters şi AFP.

Studiile efectuate până în prezent arată că varianta sud-africană s-a răspândit rapid și, în câteva săptămâni, a devenit varianta dominantă în mai multe regiuni din țară. Cercetătorii sugerează că varianta poate fi asociată cu o transmisibilitate crescută.

De asemenea, epidemiologul din Africa de Sud Salim Abdool Karim, co-președinte al comitetului consultativ al țării pentru COVID-19, scria în 18 decembrie că încărcătura virală mai mare din noua variantă se poate traduce într-o transmisibilitate mai mare. Acest lucru ar putea explica faptul că al doilea val din Africa de Sud este mai mare decât primul, a remarcat el.