De la garsoniere la case istorice si vile noi, totul se poate inchiria vara, in timpul sezonului turistic. si ca urmare, piata imobiliara a orasului Constanta este infloritoare. Cu toate ca nu au cunoscut cresteri spectaculoase precum cele ale locuintelor din orasele din vestul tarii, la Constanta investitorii dau navala, fie ca isi cumpara apartamente in care sa-si petreaca vacantele, fie ca isi construiesc case de vacanta sau chiar complexuri rezidentiale de lux. Compania Impact construieste ansamblul Boreal, cu 120 de vile, iar societatea Triumf Construct a vandut 50 apartamente de lux, si acum are in constructie si altele. „Daca ar fi sa analizam sectorul apartamentelor, partea cea mai bine cotata o consideram a fi a blocurilor cuprinse in zona Soleta (cu vedere la mare), Bulevardul Mamaia si toata partea de Faleza Nord, unde sunt blocuri noi, cu toate utilitatile, si unde se afla in derulare proiecte de blocuri noi, cu suprafete mari si finisaje de lux, cu un pachete de servicii suplimentare incluse (paza, intretinere a spatiilor verzi s.a.m.d.)”, afirma Paul Dogaru, director al agentiei Cariax.
Cartierele noi au infrastructura completa
Faptul ca la Constanta se afla cel mai mare port din Romania este iar un avantaj pentru zona rezidentiala a orasului. Strainii care lucreaza in oras sunt potentiali cumparatori sau chiriasi de locuinte de lux, ceea ce face ca nenumarati investitori straini specializati in locuinte sa prefere aceasta regiune. Dupa Bucuresti, Constanta este pe locul doi in topul preferintelor investitorilor straini specilializati in imobiliar. Deocamdata, exista trei proiecte in lucru, dar in viitorul apropiat probabil ca se vor anunta cel putin inca trei, in conditiile in care mari nume tatoneaza aceasta piata.In ceea ce priveste dezvoltarea orasului, si aceasta tine cont de litoral. „O mare amploare a luat-o zona Mamaia Sat, unde pretul terenurilor a crescut, dezvoltandu-se un nou cartier de vile, minipensiuni si case de vacanta. Investitiile in infrastructura au fost facute destul de repede, astfel incat cartierul de vile situat in apropierea marii beneficiaza in proportie de 75% de toate utilitatile, inclusiv gaze”, declara Paul Dogaru. Un nou cartier de vile a aparut in urma cu doi ani in zona falezei din inima Constantei, la capatul strazii Ion Ratu, unde primaria a vandut un numar de 60 de loturi. Beneficiind si de imbunatatirea infrastructurii, zona a evoluat rapid.

Apartamente noi de lux
Doua proiecte de apartamente noi s-au finalizat de curand in statiunea Mamaia, realizate de developeri privati. Apartamentele au un inalt standard de finisaje, cu suprafete cuprinse intre 70 mp si 140 mp si preturi cuprinse intre 750 si 850 euro/mp.In ansamblul Summer Land, construit de Triumf Construct, preturile pornesc de la 450 euro/mp, in functie de finisaje. Suprafetele apartamentelor sunt de peste 100 mp.

Vile/case
Cartierul Boreal, situat la circa doi kilometri de intrarea in Constanta, prevede construirea a 120 case, cu preturi care pornescde la 125.000 euro. Vilele sunt dotate cu garaj si spatiu verde si dispun de toate utilitatile.Un alt proiect se va construi pe un teren situat in zona Hanul Piratilor, langa plaja, unde la final vor fi 62 de vile tip. In zona pretul unei vile variaza intre 200.000 euro si 300.000 euro. Vilele construite in ultimii ani si scoase pe piata la vanzare costa intre 120.000 si 200.000 euro, cu teren cu tot.Casele vechi se vand incepand cu 60.000 euro.