Prima componentă a programului lansat în dezbatere publică, Casa Verde Clasic, prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanţare pentru instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energii regenerabile. Prin urmare pentru cei care îşi vor monta pompe de căldură, Ministerul Mediului propune o decontare de până la 8.000 de lei, adică aproximativ 70-80% din costul de cumpărare şi instalare, potrivit reprezentanţilor Ministerului Mediului.

Programul prevede finanţare şi pentru administraţiile locale care vor investi în panouri fotovoltaice, turbine eoliene, pompe de căldură, sau sisteme care utilizează biogazul pentru a produce energie electrică. Finanţarea acestora variază de la 500.000 de lei, alocată comunelor cu mai puţin de 3.000 de locuitori, şi poate ajunge până la 4 milioane de lei pentru localităţile cu peste 100.000 de locuitori.

 “(…)pentru panouri solare populaţia primeşte o finanţare de 6.000 de lei, este suficientă pentru achiziţia unui sistem care să asigure apă caldă menajeră într-o casă standard. Am alocat pentru populaţie 50% din bugetul total al programului (…) care însumează 138 de milioane de lei. Această sumă va fi distribuită unitar, în toate judeţele ţării, iar populaţia va depune şi va semna contractual de finanţare la Agenţia de Protecţie a Mediului din judeţul respective”, spune ministrul Mediului, Cristina Paşca-Palmer.

În ceea ce priveşte a doua componentă a proiectului de finanţare pentru eficienţă energetică este programul Casa Verde Plus. Aceasta prevede ca Ministerul Mediului să acorde finanţare românilor care îşi construiesc sau renovează locuinţele folosind termosisteme din materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de monitorizare şi eficientizare a consumului de energie, apă, gaz, precum şi sisteme eficiente de iluminat pe bază de led, cu un consum redus de energie şi durată de viaţă superioară.

Pentru persoanele fizice, finanţarea este de până la 40.000 de lei, singura condiţie fiind ca materialele folosite să fie pe lista celor “prietenoase” cu mediul înconjurător.

Şi insituţiile statului care au în administraţie scoli, grădiniţe, policlinici şi spitale, cămine pentru bătrâni, centre de plasament, cantine sociale, centre de reabilitare sau adăposturi de noapte, ar putea beneficia de fonduri prin programul Casa Verde Plus pentru a le termoizola. Suma maximă alocată unui proiect este de până la 500.000 de lei.

Proiectul celor două programe de finanţare se va afla, timp de zece zile, în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului.