Se schimbă legea privind jocurile de noroc

Se schimbă legea privind jocurile de noroc! De acum încolo, Institutul Național de Statistică (INS) ar trebui să verifice dacă o localitate are peste 15.000 de locuitori pentru a putea funcționa săli de jocuri de noroc. Ministerul Finanțelor (MF) a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență.

Practic, de acum înainte, autorizarea sălilor de jocuri de noroc nu se va mai face printr-o adeverință eliberată de primăria localității, care să ateste că populația localității este mai mare de 15.000 de locuitori. În prezent, oficiul național pentru jocuri de noroc este obligat să verifice bazele de date ale INS pentru îndeplinirea condiției impuse.

În cazul în care se va constata că localitatea are sub 15.000 de persoane, oficiul național pentru jocuri de noroc va dispune de urgență, în trei zile lucrătoare, sistarea activității.

În plus, operatorii păcănelelor vor putea sista din oficiu activitatea în cazul verificărilor datelor actualizate ale INS, cu o informare a oficiului pentru jocuri de noroc, în cel mult 48 de ore de la întreruperea activității.

Mutarea sălilor cu jocuri de noroc presupune cheltuieli suplimentare

În forma actuală, legea impune sălilor de păcănele din localități mici să își încheie activitatea sau să se mute în localități mari. Totuși, o eventuală mutare ar însemna cheltuieli suplimentare. Inclusiv depunerea unui nou dosar pentru obținerea autorizației de exploatare în noile locații.

Parlamentarii au promis eliminarea sălilor de păcănele din localitățile mici, însă tot ei au constatat că legea adoptată are deficiențe. În textul legislativ s-a introdus o prevedere care permite sălilor cu aparate de tip slot-machine să funcționeze în localitățile mici. În multe cazuri, primarii au obținut adeverințe false, care atestă că în localitățile lor sunt peste 15.000 de oameni. Astfel, a fost permisă continuarea activității sălilor cu jocuri de noroc.

Sălile cu jocuri de noroc, un real pericol

Numeroase persoane sunt afectate de dependența de jocuri de noroc. Ele au suferit pierderi importante de bani. S-au îmbolnăvit de depresie și alte probleme psihologice. Unele persoane chiar au recurs la sinucidere. Grupul cel mai vulnerabil îl reprezintă tinerii, care sunt atrași de ideea de a câștiga rapid mulți bani.