Un număr total de 73,7 milioane PC-uri au fost livrate la nivel mondial în trimestrul al treilea al acestui an, cu 7,7% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, susţine Gartner. Utilizând o metodologie de calcul diferită, o altă mare companie de cercetare de piaţă, International Data Corp (IDC), susţine că livrările de PC-uri au scăzut cu 10,8% în trimestrul al treilea până la 71 milioane de unităţi.

'Piaţa globală de PC-uri a înregistrat o creştere de preţ de aproximativ 10% pe parcusul anului, din cauza unei aprecieri semnificative a dolarului american în raport cu alte valute. În trimestrul al treilea acest lucru a continuat să reprezinte una din principalele cauze ale cererii mai slabe în mai multe regiuni precum Europa, Japonia, Africa, America Latină şi Orientul Mijlociu', a declarat analistul Gartner, Mikako Kitagawa.

De asemenea, Gartner subliniază că lansarea noului sistem de operare Windows 10, al finele lunii iulie, de către grupul Microsoft, ale cărui sisteme de operare echipează majoritatea PC-urilor din întreaga lume, nu a avut decât un impact limitat asupra vânzărilor de ordinatoare în condiţiile în care utilizatorii au optat pentru trecerea la noul sistem Windows 10 pe actualele ordinatoare.

În topul producătorilor de PC-uri, liderul Lenovo Group Ltd. şi-a majorat avansul faţă de competitori controlând 20,3% din piaţă la finele lunii septembrie, urmat de rivalul american Hewlett-Packard (18,5%), Dell, Apple şi Acer.

Scăderea de aproape 8% a livrărilor de PC-uri în trimestrul al doilea, vine după un declin de 9,5% în trimestrul al doilea, şi scoate în evidenţă provocările cu care se confruntă producătorii de ordinatoare în condiţiile în care din ce în ce mai mulţi consumatori optează pentru smartphones şi tablete. În plus, dolarul mai puternic face competere personale mai scumpe peste hotare chiar dacă producătorii încearcă să atragă clienţii cu noi tipuri de dispozitive.AGERPRES