”Colegii noștri din comisii vor avea o atitudine corectă, dar vor fi foarte atenți la prestația fiecărui ministru. Avem încredere în Cioloș, dar nu știm ce Guvern va forma. Așteptăm cu foarte mare interes programele de guvernare și vom lua o decizie de susținere sau nesusținere a cabinetului”, a declarat președintele PSD.

 

În urma consultărilor, liderul PSD a spus că a primit asigurări că viitorul Guvern ”nu intenționează să înceapă o schimbare brutală a administrației”, iar Dacian Cioloș va adopta ”o variantă de guvernare moderată și înțeleaptă”. Cu toate acestea, el a avertizat că PSD se va  ”uita cu foarte mare atenție” la lista miniștrilor propuși de Cioloș.

 

Totodată, Liviu Dragnea a precizat că miercuri dimineață a avut o discuție cu Dacian Cioloș și i-a solicitat ca PSD să fie ultimul partid cu care premierul desemnat se va întâlni pentru consultări.

Reprezentatul PSD a declarat că o prioritate a viitorului Cabinet ar trebui să fie funcționarea instituțiilor statului, printre care a menționat școli, spitale, și companiile care furnizează căldură și apă caldă, ”pentru că acestea nu mai funcționează la capacitate maximă”.

 

Printre solicitările pe care PSD le-a transmis viitorului premier se află: respectarea angajamentelor strategice, economice, financiare, finalizarea discuțiilor pentru salarizarea bugetară și menținerea creșterii economice.

”Pentru noi, e extrem de important să se mențină creșterea economică cel puțin la ultima prognoză a UE, 4,1% (…) PSD a cerut să fie implementate proiecte și programe energetice și pentru agricultură, să se asigure depăgubiri pentru fermieri ai căror culturi au fost afectate de secetă, continuarea programelor de dezvoltare locală pentru a se menține gradul de absorbție al fondurilor europene”, a spus liderul PSD.

 

Premierul desemnat, Dacian Cioloș, a avut, miercuri, întâlniri cu toate partidele partidele parlamentare, pentru a le cere votul de încredere. Președintele Klaus Iohannis l-a numit, marți, premier desemnat pe fostul europarlamentar, după ce miercurea trecută, premierul Victor Ponta a demisionat. Perioada interimatului a fost asigurată de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.