Capital.ro a analizat lista marilor contribuabili cu obligații restante la bugetul de stat, iar pe primele zece locuri se află atât companii sau societăți de stat cât și companii private, în special marile magazine de retail care au contestat în instanță suma obligațiilor.

"186 de mari contribuabili, cu restanțe mai mari de 100.000 lei, înregistrează obligaţii fiscale totale de 2,60 miliarde de lei, din care 1,92 miliarde de lei obligații de plată principale şi 684 milioane de lei obligații accesorii. Din total, 417 milioane de lei reprezintă obligaţii de plată contestate", se menționează în comunicatul remis de ANAF.

Doar că suma totală a obligațiilor contestate are o valoare mult mai mare decât cea menționată de ANAF în comunicat. De exemplu, doar în cazul primilor 10 mari contribuabili valoarea totală a obligațiilor contestate depășește 540 milioane de lei.

LISTA DATORNICI ANAF 2016

Conform listei datornicilor publicate de ANAF, cel mai mare datornic la stat este European Food, companie deținută de frații Ioan și Viorel  Micula, care se află în plin proces cu statul român. Potrivit listei ANAF, European Food are restanțe neachitate la bugetul de stat în valoare de 400, 81 milioane de lei. Compania a contestat suma de 400,1 milioane de lei.

La 31 decembrie 2015, compania European Food se afla pe lista rușinii cu o sumă de 400,219 milioane de lei.

Citiți și: ANAF începe publicarea listelor persoanelor cu restanțe fiscale

Podiumul este întregit de două societăți deținute de statul român. Pe locul doi în clasamentul datornicilor la bugetul de stat se află Complexul Energetic Hunedoara, companie aflată în insolvență de la finele anului trecut. La finele primului trimestru, conform listei ANAF, obligațiile restante alte CEH se ridicau la 174 milioane de lei.

Dacă ne raportăm la bugetul consolidat (buget de stat, bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul pentru șomaj și cel pentru sănătate), CEH este cel mai mare datornic cu o sumă totală de 478 milioane de lei, adică aproximativ 110 milioane de euro.De altfel, compania de stat nu a contestat nicio obligație de la niciun buget la care înregistrează restanțe.

Pe locul trei în clasamentul datornicilor se află Societatea Română de Televiziune cu o sumă restantă la bugetul de stat de 170,31 milioane de lei. În total, la bugetul consolidate SRT are obligații restante de 352 de milioane de lei.  

Pe lista rușinii se află și Electrica SA, companie listată la Bursa de Valori București și la care statul este acționarul principal cu peste 48% din acțiuni. Doar la bugetul de stat Electrica SA are obligații restante de 41,37 milioane de lei, ceea ce o poziționează pe lista rușinii la bugetul de stat pe locul 9. Dacă ne referim la bugetul consolidat, Electrica SA este a zecea pe listă.

Celelalte șase companii din fruntea listei datornicilor sunt companii private, unele dintre ele contesând obligațiile restante calculate de inspectorii ANAF. În acest caz se află companiile LG Electronics, Metro Cash&Carry și Carrefour, toate cele trei figurând pe lista ANAF la categoria obligațiilor fiscale contestate cu întreaga sumă restantă.

O altă companie privată care a contestat o mare parte din valoarea obligațiilor fiscale calculate de ANAF este Doly-Com SRL, care figurează pe listă cu restanțe la bugetul de stat de 101,7 milioane de lei. Potrivit sursei citate, compania a contestat o sumă de 96,45 milioane de lei.

 

LISTA DATORNICI ANAF- TOP 10 obligații restante la bugetul de stat din categoria marilor contribuabili

1. European Food  400,8 mil. lei
2. Complexul Energetic Hunedoara  174,71 mil. lei
3. Societatea Română de Televiziune  170,31 mil. lei
4.Doly-Com SRL 101,72 mil. lei
5.Public Games SRL 89,4 mil. lei
6.LG Electronics Romania SRL 59,3 mil. lei
7.Donau Chem SRL 58,12 mil. lei
8.Metro Cash&Carry  49,68 mil. lei
9.Electrica SA  41,37 mil. lei
10.Carrefour România SA 34,12 mil. lei