Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat lista cu datornicii, scrie Ziarul Financiar.

Lista ruşinii” este reglementată de Ordinului Ministerului Finanţelor Publice nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii: anaf.ro/restante/” target=”_blank”>https://www.anaf.ro/restante/

Obligaţiile fiscale pentru T1 2021 sunt aferente perioadei ianuarie – martie 2021. În cadrul listei sunt incluse doar firmele care au datorii fiscale de la 100.000 de lei în sus.

Obligaţii fiscale trebuiau plătite până la data de 31 martie 2019

Ordinului Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 558/2016 privind Procedura de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, regelmentează faptul că aceste obligaţii fiscale trebuiau plătite până la data de 31 martie 2019.

Pentru publicarea obligaţiilor fiscale restante, nu au fost avute în vedere sumele de rambursat/de restituit, întrucât art. 162 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, nu prevede acest aspect, conform site-ului ANAF.

Cine este vizat de ANAF

Sunt publicate obligaţiile fiscale restante totale care depăşesc următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori

ANAF va efectua modificări „în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”.

În urtmă cu un an, ANAF a publicat lista firmelor care au datorii la stat la finalul lunii iunie 2020. ”Lista rușinii” poate fi consultată pe pagina oficială a Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Lista rușinii publicată se ANAF se poate consulta pe site-ul oficial al insituției. Cei care doresc să nu mai facă parte din această listă trebuie să achite datoriile restante.

Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea