Lista rușinii publicată se ANAF se poate consulta pe site-ul oficial al insituției. Cei care doresc să nu mai facă parte din această listă trebuie să achite datoriile restante.

Pentru realizarea acestei liste au fost utilizate platforme care au împărțit datornicii în trei categorii: datorii de 500.000 de lei (se aplică pentru marii contribuabili), 250.000 de lei (contribuabilii mijlocii) și 100.000 de lei (contribuabilii mici).

Este de menționat faptul că pe lista rușinii se află doar persoanele juridice. Măsura a fost luată anul trecut.

Potrivit Ordinului Ministerului Finanțelor Publice nr. 558/2016, lista se publică până la finalul lunii următoare celei de încheiere a unui trimestru.

15 zile pentru plata datoriilor

Totodată, apariția pe această listă poate fi totuși evitată, pentru că Fiscul anunță contribuabilii cu privire la datoriile acumulate, până pe data de 15 a lunii în care urmează să se publice lista.

Apoi, contribuabilul are la dispoziție 15 zile să plătească datoriile integral, pentru a fi scos din categoria restanțierilor.

Menționăm faptul că, în cazul în care sunt greșeli pe listă, contribuabilii au 5 zile la dispoziție pentru a clarifica situația.

Lista poate fi accesată aici.