Chiar si fara realizarea acestui obiectiv, omul de afaceri romin are de ce sa fie multumit. Achizitia pachetului majoritar al ASIT de catre numarul unu mondial i domeniul asigurarilor – grupul german Allianz – este o afacere buna atit pentru L?iriac, cit si pentru piata romineasca a asigurarilor.
Negocierile au fost dificile si de lunga durata, demonstrind, daca mai era nevoie, ca actorii implicati stiau bine regulile jocului, iar miza nu era deloc de neglijat. De partea romina
s-a aflat L?iriac, un personaj temut, dar si respectat i acelasi timp, i mediile de afaceri de oriunde. De cealalta parte, reprezentantii celei mai mari companii de asigurari din lume. in 1993, cind primii membri ai concernului german au sosit i Rominia pentru a testa piata, au raportat conducerii de la MALnchen doar ca singurul lucru interesant este potentialul acesteia. Nici nu avea cum sa fie altfel. Volumul total al primelor icasate, la acea vreme, de catre toate societatile de pe piata, nu atingea nici macar un sfert din cifra de afaceri a gigantului Allianz. Cum ASIT avea sa se ifiinteze doar un an mai tirziu, L?iriac a pus bazele unei colaborari viitoare cu asiguratorul german, prin intermediul bancii care-i poarta numele. Primele tatonari aveau sa dezvaluie si primele intentii. Data fiind lipsa acuta de specialisti i asigurari, Allianz avea ca prim obiectiv achizitionarea unei companii de pe piata, si nu ifiintarea uneia noi (greenfield).
Timp de sapte ani, nemtii au purtat tratative cu aproape toate companiile importante, printre primele numarindu-se Asirom si Astra, ultima pe lista fiind Ardaf. in 1998, Allianz iainteaza o oferta concreta de cumparare a companiei ASIT, dar L?iriac este nemultumit de pret si negocierile se blocheaza pe termen nelimitat.
Mai trece un an. Concernul german schimba strategia si hotaraste ifiintarea propriei societati de asigurari, sub denumirea de Allianz Rominia. O miscare a carei singura menire era sa ofere germanilor informatii despre piata asigurarilor de la o sursa proprie, pentru ca Allianz Rominia functiona cu un singur director german si personal redus, iar societatea era administrata de o SRL locala, fara forta financiara. „Pentru ei a fost o experienta utila ifiintarea acestei societati. L