Pieţele financiare din Turcia sunt supuse la presiuni după ce Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), din care face parte şi preşedintele Recep Tayyip Erdogan, nu a reuşit să formeze un guvern de coaliţie cu al doilea şi al treilea mare partid politic, ceea ce creşte şansele unor noi alegeri parlamentare în toamnă, după alegerile legislative din 7 iunie. 

Pe acest fundal, comitetul de politică monetară de la Banca centrală a Turciei a decis să menţină dobânda repo pe o săptămână la 7,50% precum şi dobânda pentru împrumuturile overnight la 7,25%. 'Ţinând cont de incertitudinile de pe pieţele domestice şi globale precum şi volatilitatea preţurilor la energie şi alimente, comitetul a decis să implementeze o politică de înăsprire a lichidităţii atât timp cât va considera necesar', a informat Banca centrală a Turciei într-un comunicat. 

Imediat după anunţarea deciziei Băncii centrale, lira turcească a scăzut până la nivelul de 2,8850 lire pentru un dolar faţă de 2,8675 lire înainte. 

Luni, ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, declara că 'dobânzile trebuie să scadă' reluând încercările anterioare ale oficialilor Guvernului turc de a influenţa deciziile Băncii centrale. Preşedintele Tayyip Erdogan solicită Băncii centrale să reducă dobânda pentru a stimula economia, însă economiştii sunt de părere că, dimpotrivă, Turcia are nevoie de o înăsprire a politicii monetare pentru a combate inflaţia.

AGERPRES