Duminică, el a comunicat că doreşte ca francezii să îşi poată nominaliza candidaţii. ‘Intenţia mea este să descătuşez spiritele şi să ajut la proiectarea din nou către viitor’, a declarat politicianul în vârstă de 69 de ani.

Ar fi a treia candidatură a lui Melenchon la preşedinţie. În 2017, el a fost votat de şapte milioane de alegători în primul tur – o surpriză, însă nu suficient pentru a ajunge în turul al doilea, în care s-au confruntat lidera extremei drepte, Marine Le Pen, şi actualul preşedinte Emmanuel Macron.

Le Pen şi-a anunţat şi ea candidatura la următoarele alegeri.

Jean-Luc Melenchon este liderul Adunării Naționale

Jean-Luc Melenchon s-a născut în 1951 la Tanger, în Maroc, de unde s-a mutat în Franţa la vârsta de 11 ani. Are studii de filosofie şi a fost profesor înainte de a intra în politică. A fost mult timp membru al Partidului Socialist. În 2017, a fost ales lider al alianţei de extrema stângă La France Insoumise (Franţa Nesupusă). În prezent este lider al grupului parlamentar al partidului, în Adunarea Naţională.

A fost condamnat la trei luni de închisoare cu suspendare

Anul trecut, Melenchon a fost condamnat la trei luni de închisoare, cu suspendare, pentru că a opus rezistenţă şi a încercat să intimideze un judecător şi un poliţist, cu ocazia unei percheziţii la sediul partidului în cadrul unei anchete privind nereguli financiare.

Credibilitatea i-a fost afectată după ce a apărut o înregistrare video cu incidentul, în care striga ‘Eu sunt Republica!’ în faţa agentului de pază de la intrare şi încerca să intre cu forţa.

Sursă foto: INQUAM/Cornel Putan