Experţii, dar şi mulţi politicieni, au avertizat că cel de-al doilea val al pandemiei de coronavirus ar putea duce la un număr mult mai ridicat de morţi faţă de primul val. Acest lucru poate fi observat şi dacă se analizează evoluţia unei alte pandemii ce a avut efecte teribile: gripa spaniolă din 1918.

Gripa spaniolă a ucis peste 20 de milioane de persoane. Cel de-al doilea val al pandemiei ce a avut loc acum un secol, respectiv valul din toamnă-iarnă, a dus la mult mai multe decese decât primul val, cel din primăvară.

Specialiştii arată că există mai multe cauze: virusul a avut timp să evolueze, prin mutații, iar în sezonul rece mucoasa nazală este mai uscată şi mai vulnerabilă la infecții. În plus, ca şi în prezent, multe persoane au ignorat mesajul autorităţilor privind purtarea măștii, astfel că transmiterea virusului a fost accelerată în timpul celui de-al doilea val, notează digi24.ro.

“Dacă nu punem acum o frână brutală răspândirii virusului, medicii vor fi obligați să aleagă”

Unii politicieni au înţeles şi ei pericolul reprezentat de cel de-al doilea val de coronavirus. Odată cu reintrarea ţării în carantină, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a avut un avertisment fără echivoc: valul doi va fi mult mai dur decât primul.

“La fel ca toți vecinii noștri, suntem sub presiunea accelerării subite a epidemiei, un virus care devine mai puternic pe măsură ce se apropie iarna și scad temperaturile. Mai mult, avem mai multă umiditate.

Suntem cu toții în Europa surprinși de evoluția virusului, copleșiți de al doilea val, despre care știm acum că va fi fără îndoială mult mai dur, cu mai multe decese decât primul. Dacă acum nu punem o frână brutală procesului de infectare, spitalele noastre vor ajunge la saturație, fără posibilitatea transferării pacienților între regiuni, pentru că virusul va fi peste tot.

Dacă nu punem acum o frână brutală răspândirii virusului, medicii vor fi obligați să aleagă fie între un bolnav de COVID-19 și victima unui accident rutier, fie între doi bolnavi de COVID-19”, a fost mesajul transmis de preşedintele Emmanuel Macron odată cu impunerea noilor restricţii în Franţa.