Prima variantă prevede interdicţii la importurile de mărfuri din Rusia: diamante, metale preţioase, blănuri, vodcă şi caviar. De asemenea, ar putea fi reduse exporturile din Rusia de substanţe chimice, erbicide, anvelope şi diverse componente pentru mai multe ramuri ale industriei.

Unul dintre cele trei scenarii prevede reducerea schimburilor comerciale dintre statele membre ale UE şi Rusia, a serviciilor financiare şi a circulaţiei libere a capitalului, precum şi renunţarea la importul de cărbune şi sistarea investiţiilor în sectorul energetic. Varianta cea mai dură de sancţiuni prevede impunerea interdicţiei totale la importul de petrol şi gaze din Rusia, relatează Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

Citiți și: Economia germană, îngrijorată de efectele sancţiunilor împotriva Rusiei

Agenţia de presă reiterează faptul că UE a mai introdus anterior o serie de sancţiuni la adresa Rusiei, îngheţarea activelor din Europa ce aparţin unor cetăţeni ruşi şi anularea summitului Rusia-UE.

Rusia a reacţionat calm la măsurile restrictive impuse de UE. Potrivit declaraţiilor făcute de ministrul rus al dezvoltării economice în cadrul Forumului Economic de la Sankt Petersburg, Aleksei Uliukaev, «el este ferm convins de faptul că nu se va ajunge la adoptarea acestor măsuri restrictive».

Sursa: RADOR