Peste 2.500 de participanţi din 140 de ţări sunt aşteptaţi la cea de a 45-a ediţie a Forumului din mica staţiune de ski din Alpi, unde se reuneşte în fiecare an elita lumii economice şi politice.

Marea reuniune internaţională ar urma să adune peste 300 de şefi de stat, de guvern şi miniştri, au indicat organizatorii într-un comunicat. Alături de aceştia se vor afla şi circa 1.500 de decidenţi economici, dar şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, ai societăţii civile şi ai media, precum şi membri ai lumii academice – printre care 14 laureaţi ai Premiului Nobel, care vor dezbate marile provocări ale lui 2015.

"Liderii de astăzi se confruntă cu provocări fără precedent în complexitatea, viteza şi gradul lor de interconectare", a declarat Klaus Schwab, fondatorul şi preşedintele Forumului, citat în comunicat.

"Identificarea unui mijloc de a naviga printre acestea în 2015 este, în consecinţă, o prioritate crucială pentru fiecare lider, nu doar pentru a asigura o creştere durabilă, ci şi pentru a reconstrui încrederea", a adăugat el.

La solicitarea secretarului general al ONU, Forumul va pune accent şi pe programul de dezvoltare pentru după 2015, în contextul în care o conferinţă foarte aşteptată a ONU asupra schimbărilor climatice urmează să aibă loc la sfârşitul anului la Paris.

Printre copreşedinţii celei de a 45-a ediţii a forumului se află, între alţii, Jim Yong Kim, preşedintele Băncii Mondiale, Eric Schmidt, şeful Google, dar şi Roberto Egydio Setubal, directorul general şi vicepreşedintele băncii braziliene Itau Unibanco, sau Winnie Byanyima, directoarea generală a ONG-ului Oxfam International.

Lista detaliată a participanţilor, precum şi programul complet al ediţiei din acest an vor fi făcute publice în cadrul unei conferinţe de presă care se va desfăşura la 14 ianuarie.

La jumătatea lui decembrie, ministrul economiei, Emmanuel Macron, a anunţat că preşedintele francez François Hollande se va deplasa la Davos, unde va prezida lucrările unui panel. AGERPRES