Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a respins ofertele băncilor comerciale în cadrul licitaţiei de obligaţiuni de stat derulată luni, prin care statul intenţiona sa atragă 300 de milioane de lei pe o perioadă de 72 de luni. Băncile au subscris doar puţin peste 200 de milioane de lei din această emisiune, însă statul a respins toate ofertele. Cea mai recentă situaţie de acest fel a avut loc în luna august 2014, când Finanţele au respins toate ofertele băncilor, în cadrul unei licitaţii de obligaţiuni de stat pe şase ani, în valoare de 600 de milioane de lei. Atunci, băncile au subscris obligaţiuni în valoare de 780 de milioane de lei, însă ofertele au fost respinse.

MFP a planificat împrumuturi de 2,755 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna iunie, din care 2,5 miliarde de lei prin cinci licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 255 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 400 de milioane de lei fiecare, pe 11 şi, respectiv, 22 iunie. De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 1,7 miliarde de lei, cu scadenţe la trei, cinci, şapte şi zece ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni. În 2015, MFP intenţionează să împrumute de pe piaţa internă circa 10 – 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi 25 – 28 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark.

Tot pentru această lună, Trezoreria a lansat o ofertă publică în valoare de 150 milioane lei de titluri de stat pentru populaţie cu o valoare nominală de 1.000 de lei, scandenţa la doi ani şi un randament de 1,60-2,00%.

Sursa: AGERPRES


Te-ar putea interesa și: