Grecia se numără și ea printre țările grav afectate de pandemia de coronavirus atât din punct de vedere sanitar și cât și economic, în contextul în care, economia țării se bazează pe turism.

Cu toate acestea, Grecia face un pas mare și are în plan să primească primii turiști începând cu săptămâna viitoare, într-o încercare de a reporni turismul grav avariat de pandemie.

Astfel, persoanele care vor să călătorească vor avea nevoie de un pașaport de vaccinare. Cu acest document, turiștii vor putea scăpa de carantina obligatorie de 7 zile impusă la sosirea în țară. Întreaga schemă face parte dintr-un proiect pilot care permite intrare în ţară pe baza unui aşa-zis “paşaport de vaccinare“.

De menționat este faptul că, decizia luată de Grecia vine în contextul în care Uniunea Europeană a spus că se vrea un paşaport de vaccinare, deşi planurile pentru asta nu au fost încă finalizate. Totușii, turismul pe continent, inclusiv în Grecia, a avut mult de suferit de pe urma pandemiei, multe ţări închizându-şi graniţele, iar relansarea acestuia este destul de importantă.

Documentele necesare pentru călătoria în Grecia 

Pe lângă pașaportul de vaccinare, turiștii vor mai putea să prezinte și un test negativ de covid în cazul în care nu au apucat. să se vaccineze încă. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Guvernului elen.

“Este un proiect pilot”, a spus Aristotelia Peloni, purtătorul de cuvânt al Guvernului. “Vizitatorii pot intra fie cu certificat de vaccinare fie cu un test negativ PCR”, a spus ea.

Totodată, Peloni a mai subliniat faptul că toți turiştiicare vor intra în țară vor fi supuşi aceloraşi restricţii ca şi grecii, acest lucru incluzând şi tranzitul între diverse zone.

De menționat este faptul că, în prezent, Grecia înregistrează  între 2.000 şi 4.000 de cazuri noi de coronavirus. Restricțiile au fost relaxate săptămâna trecută, magazinele fiind redeschise pe 5 aprilie, însă restaurantele nu îşi vor relua activitatea până pe 5 mai.

În acest context, Peloni a declarat joi că se plănuieşte o relansare completă a sezonului turistic de la la începutul lunii mai, lucru care va depinde, desigur, de evoluţia pandemiei.

În ceea ce privește campania de vaccinare anti-covid, în Grecia, 1.5 milioande de oameni din 11 milioane a fost vaccinaţi până în prezent.