Preţul a fost de 316,60 de dolari pe tonă c&f (cost şi navlu). Grâul trebuie livrat cel mai târziu în data de 15 decembrie într-un singur transport.

Aceasta este a doua achiziţie de grâu din România făcută de Guvernul libanez luna aceasta, după ce la data de 15 noiembrie a achiziţionat alte 20.000 de tone în cadrul unei licitaţii internaţionale prin care a cumpărat 40.000 de tone de grâu cu livrare imediată.

Exporturile de cereale au devenit în ultimii ani tot mai profitabile pentru România, grâul şi porumbul românesc continuând să fie printre cele mai căutate produse agricole pe piaţa externă. Numai anul trecut au plecat către Egipt, Arabia Saudită, Iran dar şi către Italia sau Spania aproape 5 milioane de tone de cereale, în special grâu şi porumb.

Estimările din câmp arată că producţia de porumb din acest an va sări de 10,5 milioane de tone, ceea ce înseamnă valoric în jur de 1,1 miliarde de euro, iar la seminţele de floarea soarelui vom fi campioni în rândul ţărilor UE, cu o producţie de peste două milioane de tone. În cea ce priveşte producţia de grâu obţinută în 2013 aceasta a ajuns la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone.

SURSA: Agerpres