Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) avertizează cu privire la o nouă serie de mesaje false trimise în numele instituției. Ele sunt trimise de pe o adresă de email.

ANAF îi îndeamnă pe contribuabilii vizați, în special persoanele juridice, să nu răspundă solicitărilor.

Campanie de mesaje false în numele ANAF

Potrivit ANAF, o nouă campanie de mesaje false este în desfășurare. Contribuabililor, persoane juridice, li se solicită „lista entităților externe care au de achitat către societate sume mai mari de 10.000 de euro”.

Falsificatorii susțin că solicitarea are scopul de a îmbunătăți gestionarea fluxurilor financiare internaționale. Totodată, se dorește a se preveni riscurile asociate neîncasării sumelor datorate. Cu toate acestea, ANAF precizează că nu solicită astfel de informații și nu intervine în relațiile comerciale dintre persoanele juridice.

”Mai mulţi contribuabili, persoane fizice, au semnalat că primesc emailuri de la ANAF prin care li se solicită achitarea unei garanţii în cuantum de 1000 de euro, pentru a beneficia ulterior de o sumă de bani. Atenţie! Acest email este o tentativă de înşelăciune şi nu trebuie să îi daţi curs! Precizăm că ANAF nu solicită garanţii în vederea premierii contribuabililor”, a transmis, vineri, ANAF.

Adresa de email de unde sunt trimise solicitările

Mesajele sunt trimise de pe adresa de e-mail gabriela.apostol@m-finante.com. Această adresă nu aparține ANAF. Românilor vizați de mesajele false li se cere să nu dea curs solicitărilor.

Reprezentanții ANAF reamintesc că serviciul Spațiul Privat Virtual, disponibil gratuit pentru contribuabili, a fost creat pentru a asigura o comunicare securizată cu instituția. De asemenea, informații fiscale generale pot fi obținute la CALL CENTER ANAF, la numărul 031.40.39.160.

”Atragem atenţia că această adresă de e-mail NU aparţine ANAF şi nu trebuie să daţi curs solicitărilor! Reamintim că serviciul Spaţiul Privat Virtual, pus la dispoziţia contribuabililor, gratuit, a fost creat şi dezvoltat tocmai pentru o comunicare securizată cu instituţia. De asemenea, contribuabilii pot obţine informaţii fiscale cu caracter general la CALL CENTER ANAF 031.40.39.160”, adaugă reprezentanţii ANAF.

ANAF se reorganizează

Amintim că recent Executivul a aprobat reorganizarea Ministerului Finanțelor, Fiscul, Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și a Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților. O serie de declarații în acest sens au fost făcute de purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.

Guvernul a continuat procesul de reorganizare prin adoptarea unui set de hotărâri în acest sens. Aceste măsuri vizează adaptarea structurilor administrative la prevederile Legii 296/2023, care are ca obiectiv asigurarea sustenabilității financiare pe termen lung a României.

De altfel, și pemierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va continua procesul de reorganizare care implică Ministerul Finanțelor, Fiscul și alte instituții guvernamentale. El a exprimat speranța că în următoarele ședințe vor fi prezentate câte două propuneri de reorganizare pentru fiecare minister. Acestea au ca scop finalizarea procesului până la sfârșitul lunii curente.