Practic, după ce în prima parte a zilei de vineri cursul euro cobora sub 4,33 lei, pe fondul unui optimsim puternic revenit în pieţe după două zile de ştiri foarte bune din zona euro, decizia de vineri seară a S&P a subminat pe moment sentimentul pozitiv, astfel că euro şi monedele emergente au trecut pe scădere.
Totuşi, dacă ieri, şi euro şi monedele emergente s-au tranzacţionat în stagnare la ultimele cotaţii de vineri, şedinţa de azi a consemnat o îmbunătăţire a sentimentului în zona euro şi implicit pentru monedele riscante, iar leul s-a întărit din nou până sub 4,33 lei/euro. Prin urmare, doar două zile a avut impact decizia S&P ca pieţele să se întoarcă de unde au plecat.
Astfel, în jurul orei 13:30, zlotul polonez se întărea cu un pas important în sesiunea de marţi în raport cu euro, cu mai mult de 0,6%, până la 4,373/euro, iar forintul maghiar recupera chiar într-o măsură mai mare, 0,8%, până la 310,48/euro. Din regiune, doar leul, care nu este o piaţă liberă după cum afirmă dealerii, evolua oarecum static. Coroana cehă consemna o uşoară depreciere, cu 0,1%, până la 25,647/euro.
Pe de altă parte, revenirea euro în raport cu dolarul din această dimineaţă s-a resimţit şi la referinţa BNR, cursul dolarului american coborând puternic, cu aproape 4 bani, până la 3,3847 lei