“Asistăm la o revenire a leului, pe o piață calmă și cu volume mici.  Ieri, vânzările de bonduri din regiune au afectat monedele, însă leul fost afectat mai puțin decât regiunea. Dacă zlotul și forintul au început să își revină încă de ieri seară, leul a început să recupere abia de azi”, a declarat un dealer pentru Capital.
Potrivit lui, mișcarea de revenire a fost întârziată și de BNR, care ieri a mărit plafonul la Repo de la 6 la 9 miliarde lei, ceea ce a provocat în piață mutarea cursului de la 4,385 la 4,395. „Acum piața e liniștită și s-a întors de la aproape 4,4 lei, nivel pe care străinii îl consideră atractiv pentru a intra, întrucât așteaptă cursul la 4,3 lei”, a adăugat dealerul.
La deprecierea de ieri au contribuit și știrile de vineri referitoare la execuția bugetară pe 2012, ținta de deficit agreată cu FMI fiind depășită, precum și nivelul arieratelor, ceea ce prelungește acordul actual cu FMI până la scadența inițială, și nu mai devreme așa cum se dorea.
După ce ieri cursul a sărit cu peste 2,6 bani, astăzi BNR a anunțat un curs de referință al euro în ușoară scădere, cu 0,24 bani (0,05%), până la 4,3853 lei.
Totodată, cursul de referință pentru dolarul american a avansat cu 0,43 bani (0.,13%), până la 3,2668 lei.
În ceea ce privește cursul francului elvețian, acesta a urcat cu peste 1 ban, până la 3,5331 lei.