”Eşecul discuţiilor de la Bruxelles, asupra suplimentării bugetului pe 2012 şi aprobării bugetului pe 2013 are efecte asupra României, în primul rând, prin faptul că nu s-au aprobat rectificările pentru 2012. Chiar dacă se vor relua plăţile interne pentru POSDRU, nu vor fi bani care să intre la bugetul naţional de la bugetul Uniunii, fiindcă ca nu mai sunt bani pe Fondul Social European. Aceeaşi situaţie este şi la Fondul de Coeziune”, a spus Leonard Orban.

FRAUDELE mărunte descoperite de DLAF după ce ne-au fost suspendate fondurile UE

În aceste condiţii, negocierile de săptamâna viitoare asupra Cadrului Financiar 2014-2020 vor fi extrem de complicate cu poziţii care par absolut de neconciliat- a precizat Orban. El a confirmat declaraţiile de joi ale premierului Victor Ponta, conform cărora "ultima propunere lansată de Herman Von Rompuy pentru partea Română este inacceptabilă, iar daca nu va exista o modificare a ei, România poate merge până la dreptul de veto."

Potrivit Agerpres, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a propus miercuri reducerea cu 75 de miliarde de euro a propunerii de cheltuieli, de 1.033 miliarde de euro, pentru bugetul pe perioada 2014-2020, conform unui proiect de buget obţinut de France Presse.

Herman van Rompuy doreşte reducerea cu 29,5 miliarde de euro a cheltuielilor pentru politica de coeziune şi cu 25,5 miliarde de euro a ajutoarelor pentru Politica Agricolă Comună. Aceste două politici reprezintă cele mai importante capitole de cheltuieli ale bugetului european. AFP precizează că Rompuy le-a transmis această propunere statelor membre în noaptea de marţi spre miercuri şi le-a dat termen de o săptămână pentru a se pronunţa.