Orban a declarat că decizia Comisiei Europene (CE) de întrerupere a plăţilor va fi emisă luni sau marţi și că, după remedierea acestor probleme Comisia va relua decontarea.
”Sperăm să fie o chestiune care va dura câteva săptămâni până la remedierea deficiențelor. Dacă perioada se va prelungi câtev aluni atunci apar probelemele și riscul de dezangajare a fodurilor. Nu exclud ca astfel de accidente să mai apară de cum înainte”, a mai spus Leonard Orban.
Ministerul Afacerilor Europene a explicat că beneficiarii nu vor fi afectaţi de întreruperea cererile de rambursare de la Autoritatea de Certificare de Plăţi către Comisia Europeană, aceștia urmând să își primească banii în baza cererilor de rambursare.
Finanţarea totală alocată prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane pentru întreaga perioadă de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contribuţia UE este de 3,47 miliarde euro.
În 2011, Comisia Europeană a blocat plăţile mai întâi pe programul operaţional regional şi apoi a extins măsura la toate programele. Procesul a fost deblocat în decembrie 2011.