Lenovo este liderul mondial în industria de PC-uri atât la nivel global, cât şi în ţara noastră. Compania chineză a reuşit, într-un timp mult mai scurt decât se aştepta, să detroneze liderul Hewlett Packard, dar ambiţiile ei sunt mult mai mari. Strategia companiei este să devină lider atât pe segmentul tabletelor, cât şi pe cel al smartphone-urilor, iar astfel se explică recentele achiziţii: Motorola Mobility de la Google şi segmentul de servere x86 de la IBM.

„Achiziţionarea liniei de servere Intel de la IBM şi Motorola Mobility de la Google se potrivește strategiei Lenovo. Strategia, care a fost gândită încă de acum doi ani, prevedea întărirea poziţiei de lider în industria de PC-uri, precum şi dezvoltarea liniei de servere şi storage. Acum, oferim o linie mai largă şi aproape completă şi putem să generăm banii necesari pentru dezvoltarea şi atacarea pieţei de tablete, smartphone-uri şi smart TV-uri“, declară Aurel Neţin, general manager Lenovo România şi Bulgaria.

Pe segmentul de smartphone-uri, Lenovo se află pe locul patru la nivel global şi numărul doi în China. Telefoanele chinezilor ar trebui să ajungă în România în al doilea trimestru al acestui an, însă data exactă nu este clară, deoarece procesul de lansare este mai complicat în ceea ce priveşte acest segment. „Smartphone-urile Lenovo sunt prezente deja în Ucraina şi Rusia. În România, vor fi lansate în al doilea trimestru, însă vom şti mai multe după Mobile World Congress din Barcelona. Este clar că România va fi prima ţară din Uniunea Europeană unde se vor lansa smartphone-urile Lenovo“, a precizat Neţin. Chinezii vor intra pe piaţă cu o gamă formată din cinci modele, dintre care un model cu ecran de 3 inchi accesibil, un altul extrem de uşor, iar vârful de gamă va avea o baterie care va oferi o autonomie incredibilă. Piaţa de smartphone-uri din România este estimată la 1,5-1,6 milioane de unităţi, iar anul viitor va fi undeva la 1,8 milioane, conform oficialului Lenovo.

Cerere mare pe piaţa de tablete

În ceea ce priveşte piaţa de tablete, pe plan local compania nu a fost foarte activă, primele produse fiind lansate în luna august a anului trecut, însă anul acesta compania şi-a propus să fie mult mai vizibilă. „Pe piaţa locală, ciclul de viaţă al tabletelor este foarte scurt. Conform datelor companiei GfK, piaţa este dominată de tablete de 7 inchi cu preţuri mici şi de producători locali. Circa 55%-60% din piaţa de tablete din România este dominată de producătorii locali“, a precizat Neţin. Lenovo atacă piaţa atât cu tablete echipate cu sistemul de operare Android, cât şi cu Windows 8, iar produsul de referinţă în care chinezii îşi pun cele mai mari speranţe este tableta multimodală Yoga. Despre televizoare inteligente marca Lenovo în Europa nu se pune deocamdată problema, însă în China acestea au mare succes, Lenovo ocupând locul doi.

Revenind la piaţa de PC-uri, oficialul Lenovo consideră că va exista o reîmprospătare odată cu renunţarea la suportul pentru sistemul de operare Windows XP, în luna aprilie a acestui an. „Deşi la nivel mondial piaţa este într-o uşoară  scădere, pe pieţele mature şi în special în SUA a existat o creştere. Cei trei lideri ai industriei de PC-uri şi-au mărit distanţa faţă de locurile patru şi cinci tocmai datorită faptului că sunt prezenţi în toate cele trei segmente de business: Large Accounts/Conturi mari, Small and Medium Business/ Întreprinderi mici şi mijlocii şi Consumer/ Consumatori. Acest din urmă segment a avut cel mai mult de suferit“, potrivit oficialului Lenovo. Piaţa de PC-uri la nivel mondial este estimată la 200 de miliarde de dolari. Pe plan local, încep să prindă tot mai mult sistemele All in One, adică fără unitate centrală, fiecare componentă găsindu-se în carcasa monitorului. Lenovo are o cotă de piaţă de 48% pe acest segment. În ceea ce priveşte Bulgaria, Lenovo ocupă prima poziţie în segmentul de notebookuri şi locul doi pe desktopuri. Pe piața de tablete are o cotă de 20%.

14,6 milioane de tablete şi telefoane a livrat Lenovo în trimestrul patru, faţă de 14 milioane de PC-uri

 

Se doreşte atacarea poziţiilor de top în industria de smartphone-uri la nivel global.
Aurel Neţin, general manager, Lenovo România şi Bulgaria

Te-ar putea interesa și: