Lehman Brothers, aflată în lichidare în urma falimentului, vrea să recupereze de la Barclays, în justiţie, 11 miliarde de dolari, în urma achiziţiei de către banca britanică a diviziei nord-americane de brokeraj a băncii din SUA.

Într-un proces intentat în noiembrie 2009, Lehman Brothers susţine că Barclays a primit, în secret, un discount de cinci miliarde de dolari pentru titluri achiziţionate în cadrul tranzacţiei, precum şi un câştig de trei miliarde de dolari din activele preluate.

Noi dovezi obţinute ulterior arată că Barclays a câştigat prin intermediul achiziţiei un total de 11 miliarde de dolari, potrivit documentelor depuse joi de Lehman Brothers la tribunalul pentru falimente din Manhattan. Lehman solicită modificarea acordului încheiat cu Barclays în urmă cu 18 luni, pe considerente de fraudă şi comportament incorect, întrucât câştigurile nu au fost prezentate tribunalului.

Creditorii Lehman Brothers au reclamat la rândul lor Barclays, în documente depuse joi. Reprezentanţii Barclays susţin că oficialii Lehman Brothers aveau cunoştinţă despre câştigurile reclamate, la momentul vânzării. Odată cu stabilizarea pieţelor financiare, împotriva Barclays au deschise mai mutle procese, de către Lehman, creditorii şi administratorul băncii.

Barclays, unicul ofertant pentru divizia de brokeraj a Lehman, a cumpărat-o, odată cu active imobiliare, pentru 1,54 miliarde de dolari. În cadrul acordului, Barclays a preluat active şi datorii. Astfel, banca britanică a plătit 45 de miliarde de dolari pentru titluri evaluate de Lehman la 49,7 miliarde dolari.

SURSA: Mediafax