În expunerea de motive a legii adoptate de Parlament se arată că aceasta "propune extinderea posibilităţii rambursării de împrumuturi din surse proprii ale Operatorilor regionali, prin introducerea formulării "serviciul datoriei" (în completarea formulării "serviciul datoriei publice"), deoarece pentru asigurarea cofinanţării proiectelor finanţate din Fonduri europene pe POS Mediu sunt contractate şi împrumuturi fără garanţia statului sau a autorităţilor locale, astfel încât acestea să nu fie considerate ca fiind "datorie publică".

Potrivit documentului, caracterul de urgenţă al acestor modificări este generat de faptul că, începând cu trimestrul II al acestui an, operatorii regionali vor fi în situaţia generală de a face plăţi ale investiţiilor din sursele rambursabile, ceea ce va asigura finanţarea corespunzătoare a proiectelor, "fapt ce va asigura creşterea gradului de absorbţie a fondurilor de la UE, evitarea riscului de a fi dezangajate automat fonduri, asigurarea premiselor de îndeplinire a criteriilor de performanţă ale proiectelor, creşterea gradului de conectare a populaţiei la serviciile de apă şi canalizare respectiv şi îmbunătăţirea nivelului serviciilor prestate".

Preşedintele Traian Băsescu a mai semnat marţi decrete privind eliberarea din funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a Elisabetei-Mariana Boţian – pensionare şi privind eliberarea din funcţia de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani a Doricăi Maniu – pensionare.

De asemenea, şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 26/2014 privind modificarea şi completarea OUG nr. 125/2006 pentru aprobarea schemelor de plăţi directe şi plăţi naţionale directe complementare, care se acordă în agricultură începând cu anul 2007, şi pentru modificarea Art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, decretul privind promulgarea Legii pentru completarea Art. 50 din Legea apelor nr. 107/1996, decretul privind promulgarea Legii pentru aprobarea OUG nr. 24/2014 privind abrogarea alin. (9) al Art.9 din OUG nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului naţional de dezvoltare locală, decretul pentru promulgarea Legii privind ratificarea Protocolului nr. 15 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, încheiată la Roma la 4 noiembrie 1950, încheiat la Strasbourg la 24 iunie 2013 şi semnat de România la 24 iunie 2013 şi decretul privind promulgarea Legii pentru ratificarea Protocolului privind protecţia mediului marin al Mării Negre împotriva poluării provenite din surse şi activităţi de pe uscat, semnat la Sofia, la 17 aprilie 2009. AGERPRES