În viitoarea lege a pensiilor vor exista patru categorii de pensii publice: cea pentru limită de vârstă, pensia anticipată (cea parțială nu se mai regăsește), pensia de invaliditate și cea de urmaș. Conform Proiectului de lege privind sistemul public de pensii, în sistemul public, un asigurat va putea beneficia de doar o singură categorie din acestea patru.

Proiectul de lege, adoptat luni de Senat, va trebui dezbătut și votat și la Camera Deputaților, unde se dă votul final, promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial ca să poată intra în vigoare la 1 septembrie 2021.

Nu există nici în actualul proiect, cum nu există nici în legea actuală, o interdicție expresă cu privire la cumulul dintre o pensie de serviciu, acordată în baza unei legi speciale, și una dintre cele reglementate de legea pensiilor.

Prin urmare, nici în viitoarea lege a pensiilor nu se propune înlăturarea acestui cumul (a existat o tentativă, eșuată însă, de înlăturare a acestui cumul, la finalul anului trecut).

Categoriile de asigurați care au dreptul la o pensie specială vor putea să o încaseze simultan cu cea din sistemul public, atunci când se îndeplinesc condițiile legale, scrie avocatnet.ro.