Curtea Constituţională a României a respins sesizarea PNL şi USR şi a decis că este constituţională legea privind cumpărarea şi vânzarea de terenuri agricole.

Comoara României, interzisă străinilor

Legea terenurilor a fost votată la începutul lunii iunie în Camera Deputaților iar printre prevederile sale importante este și cea că limitează accesul străinilor la cumpărarea pământului românesc.

CCR a luat în dezbatere obiecţia de neconstituţionalitate formulată de deputaţi aparţinând Grupurilor parlamentare ale PNL şi USR, cu privire la dispoziţiile Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării/cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan şi de modificare a Legii nr.268/2011 privind privatizarea societăţilor comerciale ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului.

În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că legea respectivă este constituţională în raport cu criticile formulate.

„Poziţia PNL este că această lege este (…) cu dedicaţie specială pentru baronii PSD, marii latifundiari din zona de Sud a României”, declara la începutul lunii iunie liderul deputaţilor liberali, Florin Roman.

El adăuga că legea restrânge dreptul de proprietate, iar terenurile respective sunt „vândute la bani de nimic doar lor”.

Roman susţinea că PSD dă dovadă de populism atunci când spune „nu ne vindem ţara”, dar promovează un proiect de lege prin care interzice vânzarea participaţiunilor statului la societăţile comerciale şi la companiile naţionale unde statul este acţionar.