În contextul în care cancelarul german Angela Merkel călătoreşte de la un summit UE la altul, mantra constantă a ei în ultimele luni a fost: austeritate, austeritate, austeritate. După cât se pare însă, cancelarul german nu este la fel de strict atunci când vine vorba de bugetul ţării ei, relevă publicaţia menţionată.
Potrivit Spiegel, guvernul german nu a atins nici măcar jumătate din economiile planificate în bugetul federal. Doar 42% din reducerile de cheltuieli stabilite de guvernul de coaliţie al lui Merkel, alcătuit din creştin-democraţii conservatori şi formaţiunea prietenoasă cu afacerile Partidul Liber Democrat, nu ar fi fost de fapt puse în aplicare.
Calculele făcute de influentul Institut de Cercetări Economice din Köln indică faptul că doar 4,7 miliarde de euro (6,16 miliarde dolari) din măsurile de austeritate cifrate la 11.2 miliarde de euro prevăzute de pachetul de economii s-au concretizat în 2011.

Guvernul este, de asemenea, în urmă cu obiectivele sale pentru acest an. Din economiile planificate iniţial, de 19,1 miliarde euro, mai puţin de jumătate au fost pus în aplicare.

Aceste lacune sunt deosebit de stânjenitoare pentru guvernul german, deoarece aceste informaţii survin imediat după ce 25 de state membre ale Uniunii Europene au convenit la începutul lunii martie un acord fiscal internaţional care le obligă să adere la o disciplină fiscală mai mare. Acordul face de asemenea apel la crearea de iniţiative bugetare echilibrate, inspirate din legislaţia Germaniei de frânare a datoriilor, care ar putea fi impuse de instanţa UE, Curtea Europeană de Justiţie din Luxemburg.

Scopul acordului este de a determina ţările din UE să menţină măsuri obligatorii de austeritate, legat de care liderii speră că vor limita criza datoriei şi împiedica ţări precum Grecia să adune datorii masive din nou. "Este o piatră de hotar în istoria Uniunii Europene", a declarat Merkel la semnarea acordului.

În conformitate cu legislaţia Germaniei privind bugetul echilibrat, guvernul federal şi landurile germane au stabilit plafoane pentru noi împrumuturi. Obiectivul fundamental este de a elimina toate împrumuturile până în 2020. Landurilor germane le va fi strict interzis să facă noi împrumuturi începând cu acel an, iar guvernul federal va putea să împrumute doar până la 0,35% din valoarea producţiei economice anuale, sau aproximativ 9 miliarde de euro.
Sursa: Agerpres