Majorarea salariilor pentru creşterea consumului e formula care ar putea aduce anul viitor creşterea economică prognozată la 1,5%, afirmă economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, într-un interviu acordat EVZ.

Lefurile bugetarilor vor fi majorate anul viitor după ce au fost reduse în vara acestui an cu 25%, iar autorităţile au afirmat că mărirea acestora cu 15% este o variantă de lucru. Dacă şi în sectorul privat salariile vor creşte măcar cu rata inflaţiei, prognozată la circa 8% pentru acest an, aceste majorări vor asigura un avans minim al consumului, apreciază Lazea.


EVZ: Afirmaţi că băncile vor relua creditarea după ce se reia creşterea economică. Mediul de afaceri crede că băncile ar trebui să reia creditarea pentru relansarea economiei. Intrăm într-un cerc vicios?
Valentin Lazea:
Constat, din ex perienţa altor ţări şi a altor bănci că, de regulă, sistemul ban car reia creditarea după ce se arată primele semne ale creşterii economice, nu înainte. Că ne-am dori, că ar fi bine, că ar fi de dorit, aceasta este partea a doua. Nu vor besc normativ, ci spun ceea ce se întâmplă în alte părţi. Nu cred că trebuie să ne punem foarte mari speranţe pe sistemul bancar.

Când credeţi că ar putea fi reluată creditarea?
Depinde. Creditarea pe partea de valută creşte în continuare nu numai în termeni nominali, ci şi în termeni reali, mai repede decât inflaţia. Citește mai multe pe evz.ro