De asemenea, Krugman a criticat ceea ce el a numit 'doctrina misterioasă' a ţintirii inflaţiei la nivelul de 2%, adăugând că BCE ar trebui să majoreze ţinta de inflaţie pentru a stimula competitivitatea economiei zonei euro.

Într-o intervenţie la forumul organizat de BCE la Sintra, Portugalia, Paul Krugman a sugerat că zona euro ar putea să intre treptat într-o spirală deflaţionistă similară cu cea înregistrată de Japonia în anii 90. Deflaţia, o scădere cronică a preţurilor, afectează întreaga economie deoarece consumatorii evită să facă achiziţii în aşteptarea unor noi reduceri de preţuri, ceea ce afectează cererea şi forţează companiile să-şi reducă cheltuielile şi angajările, creând astfel un efect în spirală.

Paul Krugman a subliniat că, în prezent, este uşor să ne convingem că nu există nicio problemă. 'Nu există o dinamică explozivă în scădere în zona euro sau în SUA. Însă această dinamică nu a existat nici în Japonia şi cu toate acestea Japonia s-a confruntat cu o problemă a deflaţiei persistente', a spus laureatul premiului Nobel pentru Economie.

Banca Central Europeană este din ce în ce mai îngrijorată de scăderea inflaţiei, care în ultimele şapte luni se află în zona catalogată de preşedintele BCE, Mario Dragi, drept 'zona de pericol', respectiv sub pragul de 1%.

De asemenea, Paul Krugman a făcut un apel către BCE să-şi majoreze ţinta de inflaţie, care în prezent este stabilită la 2%, pentru a stimula competitivitatea economiei zonei euro. 'Sunt conştient că orice propunere de majorare a ţintei de inflaţie este primită cu scepticism de responsabilii băncile centrale' a spus Krugman, avertizându-i că lumea s-a modificat şi în consecinţă este nevoie şi de adaptarea politicilor monetare. 'Dacă ţinta de 2% era adecvată în anii 1990 este posibil ca acest lucru să nu mai fie valabil în viitor', a subliniat Paul Krugman.

Potrivit unor surse citate de Reuters, BCE pregăteşte mai multe opţiuni de politică monetară pentru reuniunea din luna iunie, printre care se numără dobânzi negative la depozitele constituite la BCE, o premieră în istoria instituţiei, precum şi măsuri destinate creşterii creditării către IMM-uri.AGERPRES