Piaţa de laptopuri şi desktopuri este în declin din cauza succesului de care se bucură tabletele. Firma de cercetare Gartner estimează că vânzările totale de computere, tablete şi telefoane mobile vor ajunge la 2,32 miliarde unităţi anul acesta, cu 4,5% mai mult decât anul trecut, însă în timp ce vânzările de tablete ar urma să crească cu 42,7%, până la 184 milioane de unităţi, livrările de computere desktop tradiţionale şi laptopuri vor continua să scadă până la 303 milioane unităţi, cu 11,2% mai puţin decât în 2012.  
Pe plan local, piaţa de tablete a  ajuns la 200.000 de unităţi în primul semestru din acest an, aproape câte s-au vândut în întregul an 2012, iar la finele anului cifra poate ajunge la 500.000 de unităţi, conform producătorilor locali. În schimb, piaţa de laptop-uri va scădea în acest an cu 10%, la un volum cuprins între 420.000 şi 425.000 de unităţi, potrivit lui Lucian Rădulescu, country manager Sony în România, Bulgaria şi Republica Moldova. Evoluţia tabletelor a dus la dispariţia unui segment de laptopuri, aşa-numitele netbookuri, şi la apariţia unuia nou, ultrabookurile, în timp ce laptopurile clasice au cunoscut o erodare a preţului.
Laptop versus tabletă

Netbookurile, laptopuri cu ecrane de mici dimensiuni, au fost introduse pe piaţă de Asus în 2007, primul model fiind celebrul EeePC, cu ecran de şapte inchi. Acestea au prins repede la public şi, în timp, mai mulţi producători precum Acer, Dell, Lenovo, Samsung sau MSI, au introdus în portofoliul lor astfel de modele. În ceea ce priveşte ultrabookurile, la numai un an după ce Apple lansa prima tabletă iPad, Intel introducea pe piaţă conceptul de ultrabook. Construite pentru a oferi utilizatorilor posibilitatea de a lucra pe sisteme mai performante, mai subţiri şi uşoare, aceste laptopuri nu s-au bucurat de succesul scontat, în primul rând din cauza preţului ridicat, de peste 1.000 de euro.
De asemenea, fiind foarte subţiri, acestea nu integrează unităţi optice, pe care unii utilizatori şi le doresc. Laptopurile clasice nu numai că au rezistat pe piaţă, dar în prezent sunt mai accesibile ca oricând.
Tabletele sunt preferate în detrimentul laptopurilor, însă  utilizatorii îşi dau seama, în timp, că acestea nu pot înlocui cu succes un laptop. Tabletele sunt mai portabile, se conectează rapid la internet şi permit vizionarea de filme sau rularea de jocuri. Laptopurile au, însă, anumite avantaje. Un laptop permite descărcarea unor fişiere mari de pe web, redă majoritatea formatelor de muzică şi film, permite editarea de fotografii/clipuri video şi rularea unor programe complexe, care nu există încă pentru tablete.
De asemenea, tastatura fizică nu se compară cu cea de pe o tabletă. La achiziţionarea unui laptop, pe lângă caracteristicile clasice la care trebuie să te uiţi, precum diagonala ecranului, tipul procesorului, memoria RAM, sau hard diskul, ar trebui să acorzi atenţie şi altor elemente.
Spre exemplu, este important numărul porturilor USB, pentru a fi sigur că poţi să conectezi majoritatea gadgeturilor tale. De asemenea, dacă crezi că vei lucra mai mult seara, o tastatură iluminată poate fi utilă. Nu în ultimul rând, verifică dacă acesta vine cu un sistem de operare preinstalat şi cu unitate optică, altfel vei avea nevoie să instalezi unul separat de pe un dispozitiv Flash USB, lucru care nu este la îndemâna oricui._


explicatii foto: Dell Inspiron 3521
Ecran: 15,6 inchi
Procesor: Intel dual core 1,9 GHz, 22 nm
Memorie: 4 GB RAM; Hard Disk: 500 GB
Placă video: Integrată; Unitate optică:
DVD RW; Greutate: 2,22 kg; Sistem de operare:
Ubuntu 12.04; Altele: patru porturi USB
Preţ: 1.449 lei
Magazin: emag.ro

Acer Aspire V5-531-887B4G50Mass
Ecran: 15,6 inchi; Procesor: Intel Dual Core, 1,5 GHz; Memorie: 4 GB RAM
Hard Disk: 500 GB; Placă video:
integrată; Unitate optică: DVD-Super Multi double-layer; Greutate: 2,3 kg
Sistem de operare: Linux; Altele: tastatură iluminată, un port USB 3.0
Preţ: 1.369 lei; Magazin: oktal.ro

ASUS X401U-WX024D
Ecran: 14 inchi; Procesor: AMD C60 1 GHz
Memorie: 4 GB RAM; Hard Disk: 500 GB
Placă video: AMD Radeon Mobility HD 6290
Unitate optică: Nu; Greutate: 1,76 kg
Sistem de operare: Free Dos
Altele: Tehnologia IceCool
Preţ: 1.200 lei
Magazin: altex.ro

HP ProBook 4540s
Ecran: 15,6 inchi; Procesor: Intel
Celeron Dual Core, 1,8 GHz; Memorie:
2 GB RAM; Hard Disk: 320 GB; Placă video: integrată; Unitate optică: DVD+/-RW SuperMulti DL
Greutate: 2,33 kg; Sistem de operare: Linux; Altele: două porturi USB 3.0, Bluetooth 4.0; Preţ: 1.299 lei; Magazin: cel.ro