Potrivit lui Frânc, reprezentanţii companiei au spus că este mai ieftin să aducă o cisternă de 30 de tone de lapte din Ungaria, decât să colecteze lapte din România. În prezent, preţul laptelui este de 1,1 -1,46 de lei pe litru, dar acest preţ poate varia foarte mult, având în vedere că procesatorii negociază cu fiecare fermier în parte. „Noi avem cel mai ieftin lapte din UE, circa 27 de eurocenţi pe litru, în timp ce în ţări precum Olanda preţul ajunge la 49 de eurocenţi pe litru”, ne-a mai spus președintele Federației Crescătorilor de Bovine.

„Numai în Mureş există 50 de centre de colectare, unde se adunau 100.000 de litri de lapte pe zi. Dar din toate cele 3 judeţe(Mureş, Satu Mare şi Sălaj) compania ajungea să adune peste 200.000 de litri de lapte pe zi. Fermierii sunt disperaţi şi acum încercăm să găsim alţi procesatori către care să livreze lapte”, ne-a mai spus Claudiu Frânc.

Potrivit preşedintelui Federației Crescătorilor de Bovine, anul trecut compania Friesland a colectat 60-65% din laptele pe care îl foloseau de pe piaţa internă, iar din acest procent circa 40-45% era adunat din centrele din judeţele Mureş, Satu Mare şi Sălaj.

Friesland: Cele 50 de centre furnizau doar 5.000 de litri de lapte pe zi

În ceea ce priveşte poziţia companiei faţă de această situaţie răspunsul primit la solicitarea Capital a fost următorul: 

"Pentru toate produsele Napolact, compania foloseşte, pe toată durată anului, lapte crud colectat exclusiv de la fermieri din Ardeal. Avem peste 1.000 de ferme partenere în Ardeal. Colectam în prezent mai mult lapte decât în 2013. Problema cu laptele crud nu ţine de cât de mult putem colecta, ci de diferența între volumele produse vară și iarna. În România, datorită climei și a modului de organizare a fermelor, acestea produc prea mult lapte crud în sezoanele calde și prea puțin în cele reci, creând un dezechilibru ce trebuie rezolvat de către companie. Noi putem absorbi o parte din cantitatea mai mare ce se furnizează pe perioadă verii, dar acum creşterea este de 30% în producţia de lapte crud. Din cauza acestei creşteri, am decis în ultimele luni să oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici, dintre care doar unul în Maramureș. Din cauza acestei cresteri, am decis in ultimele luni să oprim colaborarea cu 50 de puncte de colectare mici, care furnizau puţin peste 5.000 de litri de lapte pe zi.

În aceste condiții, în lunile de iarnă trebuie să compensăm deficitul de lapte produs în România cu lapte crud importat din alte țări membre ale Uniunii Europene. Acesta reprezintă aproximativ 5-10% din laptele crud folosit de noi pe durată unui an și nu este utilizat niciodată pentru produsele Napolact, care sunt făcute exclusiv din lapte din Ardeal. Din Martie 2014 până acum nu am folosit, în toată producția FrislandCampina România, niciun pic de lapte provenind din altă țara decât România", a spus Cornel Cărămizaru, director de vânzări al FrieslandCampina România.