Ea a precizat de asemenea că zona euro este "în poziţie de forţă" pentru a face faţă urmărilor crizei elene şi a menţine "stabilitatea" regiunii.

"Zilele următoare vor fi importante (…) FMI va continua să urmărească situaţia din Grecia şi din ţările vecine şi rămâne pregătit să-şi ofere ajutorul în caz de necesitate", a spus şefa FMI, fără a preciza exact despre ce ajutor este vorba – tehnic sau financiar.

Miniştrii de finanţe din zona euro au refuzat sâmbătă să extindă actualul program de ajutor, care expiră marţi, în contextul în care guvernul grec va organiza la 5 iulie un referendum privind propunerea creditorilor săi (BCE, FMI şi Comisia Europeană), care prevede reduceri bugetare în schimbul unui noi ajutor financiar.

Şefa FMI s-a declarat pe de altă parte "dezamăgită" de eşecul negocierilor cu Atena, dar şi-a reafirmat voinţa de a continua dialogul cu autorităţile elene.

Atena ar urma totuşi să întâmpine probleme în a onora rambursarea sumei de 1,5 miliarde de euro pe care trebuie să o plătească FMI până marţi, sub ameninţarea că va fi declarată imediat în incapacitate de plată şi că va fi privată de accesul la resursele instituţiei.

"Zona euro este astăzi în poziţie de forţă pentru a răspunde eficient şi în timp util evoluţiei situaţiei", a mai spus Christine Lagarde, precizând că autorităţile europene s-au angajat să se folosească de "toate instrumentele disponibile" pentru a ţine sub control criza elenă.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat duminică menţinerea la nivelul actual a împrumuturilor de urgenţă acordate băncilor elene, lăsând de facto uşa deschisă pentru o soluţie politică in extremis.

La rândul lor, liderii Eurogrupului au afirmat că rămân deschişi reluării dialogului cu Atena.AGERPRES


Te-ar putea interesa și: