”Redresare structurală? A fost înainte de mandatul meu, nu am nicio idee despre ce este vorba”, a declarat ironic Lagarde, la o conferinţă de presă sâmbătă la Washington, ca răspuns la o întrebare a unui jurnalist ghanez, care a chestionat-o despre imaginea proastă a FMI în Africa.

Termenul de ”redresare structurală” se referă la liberalizarea economiei şi la reducerea perimetrului statului, care au condiţionat împrumuturile FMI şi care au avut rezultate foarte contestate în ţările din sud. ”Nu mai facem acest lucru”, a asigurat Lagarde, aflată în fruntea FMI din 2011, perioadă în care Fondul a continuat să susţină politicile de austeritate bugetare în ţările plasate sub asistenţă financiară (Grecia, Portugalia…).

”Trebuie să se înţeleagă că ne-am schimbat modul de a ne oferi sprijinul financiar. Este într-adevăr pe bază de parteneriat”, a declarat Lagarde, într-un moment în care Fondul se pregăteşte să susţină financiar Ucraina, în schimbul unor măsuri economice draconice. (Sursa: Agerpres)