Proiectul de modificare elimină multe dintre barierele fiscale și de reglementare, introduse în lege de Liviu Dragnea, care au determinat companii precum ExxonMobil și OMV să stopeze investițiile.

Proiectul de lege promovat de guvernul Dăncilă vine la doar o lună după ce președintele Klaus Iohannis a semnat la Washington, împreună cu președintele Donald Trump, o Declarație comună în care era menționată explicit necesitatea schimbării legislației privind investițiile în România, pentru a o face mai predictibilă. De asemenea, proiectul apare cu câteva zile înainte ca premierul Dăncilă să meargă într-o vizită în SUA, unde e de așteptat să fie abordată tema investițiilor în energie.

Una dintre modificările aduse de guvern este aceea că investitorii în perimetre offshore sunt scutiți de la aplicarea prevederilor OUG 114/2018, o decizie cu care Liviu Dragnea un ar fi fost de acord nici în ruptul capului.

Legea operaţiunilor petroliere offshore a fost aprobată de Parlament în toamna anului trecut, însă investitorii din Marea Neagră au cerut modificarea ei.

„Din partea companiilor nu a fost nicio clipă o atitudine ostilă față de domnul Dragnea. El a venit și a spus că schimbă regulile jocului peste noapte. De la redevență, la procentul care trebuia să rămână în țară etc. A fost o atitudine ostilă. Nu e normal. Nu e doar o chestiune de avantaj economic ci și de securizarea poziției geostrategice a României”, a afirmat Răzvan Prișcă la DC News.

„Aici ne jucăm, pe de o parte, cu accesul la resurse, pentru a dezvolta economia românească, pentru a da posibilitatea atât economiei româneşti să aibă acces la gaze ieftine, cât şi consumatorilor casnici să aibă acces la reţea de distribuţie de gaze. Al doilea avantaj: să devenim independenţi energetic, să ne rupem de dependenţa energetică de Rusia. Şi al treilea avantaj: câteva zeci de miliarde de dolari care să intre în visteria României şi care să intre la dezvoltarea infrastructurii şi la finanţarea altor investiţii strategice”, spunea Liviu Dragnea.

Au fost voci care au susținut că Dragnea a fost băgat la închisoare tocmai pentru viziunea pe care a avut-o asupra legii offshore.