Aproape 5.000 de firme din vestul ţării au fost radiate, dizolvate ori şi-au suspendat activitatea, în perioada ianuarie – aprilie, una dintre cauzele invocate de specialişti fiind criza economică, informează Mediafax.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Federaţia Regională a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din Regiunea V Vest (FRIMM Vest), 4.836 de firme au fost afectate în regiunea economică V Vest, care cuprinde judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara.

5.000 de firme din vestul ţării, dizolvate, radiate sau cu activitate suspendată

Astfel, 1.065 de firme au fost radiate, 2.410 au activitatea suspendată, iar 1.361 au fost dizolvate, menţionează sursa citată.

Datele provin de la oficiile Registrului Comerţului din cele patru judeţe, care au răspuns unei solicitări formulate de FRIMM VEST pentru comunicarea situaţiei statistice privind firmele radiate, dizolvate voluntar şi care au depus cereri de suspendare de activitate în perioada ianuarie – aprilie 2009.

Potrivit comunicatului, cifrele arată „efectele negative ale crizei asupra IMM-urilor din Regiunea Vest”.

Situaţia IMM-urilor este foarte sumbră

„Situaţia IMM-urilor este foarte sumbră, în contextul efectelor negative ale crizei financiare mondiale, care continuă să pună lacătul pe afacerile din România”, se arată în comunicatul semnat de Mircea Purcaru, preşedintele FRIMM Vest.

Cifrele prezentate arată că cele mai multe radieri au avut loc în Timiş, respectiv 495. Pe locul următor este Hunedoara – 354, judeţ urmat de Arad – 175 şi Caraş-Severin – 41. La dizolvări voluntare, conduce Hunedoara, cu 894 de firme afectate, urmat de Timiş – 425, Arad – 24, Caraş-Severin – 18.

De asemenea, din 2.410 firme cu activitatea suspendată, 1.125 sunt în Timiş, 895 în Arad, 322 în Hunedoara şi 68 în Caraş-Severin.

După principala activitate declarată de firme, cele mai afectate societăţi comerciale sunt din domeniul comerţului cu amănuntul, al construcţiilor şi al serviciilor.

SURSA: Mediafax