Renovatio Group va inaugura mâine, 2 iunie, la Satu Mare, o fabrică de panouri fotovoltaice, care, potrivit companiei, va fi cea mai mare instalaţie complet automatizată din estul Europei. Investiţia, realizată prin firma românească Renovatio Solar, se ridică la 10 milioane euro, iar capacitatea totală anuală de producţie va fi de 50 MW.

Astfel, în fabrică urmează să fie realizate 250.000 de panouri pe an, linia de asamblare fiind complet automatizată, iar componentele aduse din afara ţării.

Centrul de producţie se desfăşoară pe o suprafaţă de 3.000 de metri pătraţi, care va cuprinde o bază de depozitare şi aprovizionare, instalaţia de producţie şi un centru de cercetare şi dezvoltare (R&D). Proiectul a fost executat în 18 luni. Locaţia din Satu Mare a fost aleasă „datorită forţei de muncă foarte calificate şi a facilităţilor logistice din zonă”, conform datelor Renovatio Group.

Renovatio Solar va produce 9 tipuri de panouri fotovoltaice mono şi policristaline, cu puteri nominale diferite, de la 225 W la 250 W. Produsele vor fi vândute în Uniunea Europeană, în special în Italia, Portugalia, Bulgaria, Polonia şi România, unde grupul Renovatio este deja prezent în domeniul energiilor regenerabile.
Andre Fraga, responsabilul cu Dezvoltarea Internaţională al Renovatio Group, spune că intenţionează să acopere atât piaţa rezidenţială, cât şi pe cea a parcurilor fotovoltaice, atât cu produse, cât şi cu servicii (operare, instalare, mentenanţă).

Renovatio Group este înregistrat în Cipru, având subsidiare în Italia, Polonia, România şi Bulgaria. Subsidiara Renovatio Power România are în dezvoltare pe plan local proiecte eoliene de 800 MW cu compania EDP Renováveis, a treia mare companie producătoare de energie eoliană din lume, din care 275 MW sunt deja în construcţie şi vor fi operaţionali în 2010, potrivit datelor companiei. În domeniul solar, grupul cipriot se va concentra pe Italia, România, Bulgaria şi Malta.