Peste 110.000 de persoane sunt închise în Rusia pentru "delicte economice", din circa trei milioane de liber-profesionişti şi proprietari de afaceri mici şi mijlocii. Alţi 2.500 de oameni se află în închisoare în aşteptarea proceselor pentru infracţiuni din această categorie, precum fraudă, delapidare, fals şi evaziune fiscală, potrivit unui articol postat pe blogul cotidianului american New York Times (NYT), citat de mediafax.ro.

În contextul încetinirii economiei Rusiei, preşedintele Putin a elaborat un plan pentru a resuscita activitatea economică: eliberarea unora dintre oamenii de afaceri din închisori.

"Aşa ceva poate fi de înţeles în contextul situaţiei din Rusia", a declarat Boris Titov, consilier al lui Putin responsabil de supravegherea programului de amnistie.

 Măsura preşedintelui rus este, chiar şi după standardele recesiunii globale, o încercare neobişnuită de a revigora economia, scrie NYT.

Amnistia este necesară, afirmă Titov, pentru că guvernul a reacţionat "prea agresiv" în privinţa ameninţării crimei organizate şi inechităţii privatizărilor, intentând procese prea uşor în timpul primilor 12 ani în care Putin a deţinut puterea ca preşedinte şi premier.

Economia Rusiei are, într-adevăr, nevoie de ajutor, scrie cotidianul american, după ce în primul trimestru creşterea a încetinit la 1,6% din cauza evoluţiei preţului petrolului. În acest climat economic, puţini ruşi sunt dispuşi să deschidă o nouă afacere, care să creeze locuri de muncă şi venituri pentru guvern.

Putin a transmis unor directori de companii prezenţi la un forum economic, inclusiv Michael Corbat de la Citigroup şi Jeffrey Immelt de la General Electric, că eliberarea oamenilor de afaceri ar ajuta economia. SURSA: mediafax.ro