Potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), rata şomajului s-a menţinut în septembrie la 8,3% în zona euro şi la 7,5% în Uniunea Europeană. 

De asemenea, în rândul celor 27 de state membre ale UE, în septembrie, cele mai scăzute rate ale şomajului s-au înregistrat în Cehia (2,8%), Polonia (3,1%), Malta (4%), Olanda (4,4%), Germania (4,5%), Slovenia (4,7%), Belgia şi România (ambele cu 5,2%). La polul opus se situează Spania (16,5%), Lituania (9,8%) şi Italia (9,6%), mai arată sursa citată.

În același timp Eurostat estimează că în zona euro aproximativ 13,612 milioane de persoane (din totalul populaţiei estimat la 330 de milioane) erau în şomaj în cursul lunii septembrie, cu 75.000 mai multe decât în august.

Tot mai mulți oameni își caută de muncă

Comparativ cu septembrie 2019, se pare că numărul celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă a urcat cu 1,811 milioane în UE şi cu 1,376 milioane în zona euro.

În luna septembrie, 2,995 milioane de tineri din UE nu erau angajaţi, din care 2,451 milioane erau în zona euro.

În rândul femeilor din UE, rata şomajului era de 7,9% în septembrie, stabilă faţă de august, în timp ce în rândul bărbaţilor rata şomajului era de 7,1% în septembrie, de asemenea stabilă faţă de august.

Și românii luptă pentru locurile de muncă

Și românii își caută locuri de muncă din ce în ce mai mult. Potrivit Best Jobs, la nivelul întregii piețe, candidații au căutat în octombrie noi oportunități profesionale într-un ritm mai accelerat cu 5% față de luna precedentă, iar comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, numărul total de aplicări a crescut cu 73% în octombrie 2020.

În luna octombrie, candidații din domeniul financiar-contabil au fost cei mai activi în căutarea unui nou job, cu un total de peste 30.000 de căutări pentru un job în acest domeniu efectuate în ultima lună pe platforma BestJobs. Primele trei poziții în topul căutărilor efectuate de către candidații români în luna octombrie sunt ocupate de joburile din domeniile financiar – contabilitate, transport și resurse umane, cu aproximativ 70.000 de căutări în total.