Doliu în Ucraina! Un mare lunetist ucrainean de etnie română a fost ucis pe câmpul de luptă

Ucraina e în doliu, după ce lunetistul ucrainean de etnie română Arcadie Ivanovici Farcaș a fost ucis pe câmpul de luptă de către armata inamică. Bărbatul a decedat la doar 35 de ani.

El s-a născut la data de 14 noiembrie 1987. Locuia în satul ucrainean Cupca, care are puțin peste 2.600 de locuitori, 97% dintre ei fiind etnici români. Este situat la câțiva kilometri de granița cu România, în regiunea Cernăuți, pe Valea Siretului.

„Astăzi, comunitatea noastră a primit o veste tristă. Eroul a murit într-un mod curajos, apărând integritatea teritorială a Ucrainei, visul nostru de pace. Arkady și-a dat viața apărând pământul natal…

Amintire veșnică și glorie apărătorului Patriei Mamă. Condoleanțe familiei, celor dragi și fraților”, a fost mesajul postat, miercuri, pe pagina oficială de Facebook a Consiliului din satul ucrainean Suchev.

Postarea respectivă a strâns rapid zeci de comentarii, majoritatea dintre ele fiind în limba română.

„Dumnezeu să-l ierte!!!”, „Îngerii să îi vegheze drumul lui către cer…”, „Odihnă și lumină veșnică”, „Fie ca bunul Dumnezeu să îi odihnească sufletul în pace! Sincere condoleanțe!”, „Condoleanțe familiei”, „ Condoleanțe! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!”, „Condoleanțe la toată familia”, „Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească. Să-i fie țărână ușoară”, „Dumnezeu să-l ierte. Eroii nu mor” și „A fost cel mai bun din lume…”, sunt câteva dintre comentariile pe care le-au scris românii și ucrainenii.

Doliu în Ucraina! Colonelul „Fantomelor de la Kiev” s-a stins din viață

Zilele trecute, Ucraina a mai pierdut un mare erou. Este vorba despre pilotul Mihailo Matiușenko, poreclit „Bunicul”, colonelul brigăzii-pilot Fantomele Kievului. Acesta și-a pierdut viața la doar 61 de ani în timpul unei bătălii aeriene care a avut loc deasupra Mării Negre.

Nefericitul incident a avut loc pe data de 26 septembrie 2022. Anunțul cutremurător a fost făcut de către Anatoli Fedoruk, primarul orașului Bucha.

„Pentru Mihail Matyushenko a fost ultima misiune. Nu s-a mai întors din următorul zbor și a fost căutat mult timp. Azi (2 septembrie 2022) merge acasă, la Bucha”, a spus edilul ucrainean.

„În timpul executării unei misiuni de luptă aeriană a murit eroic protejând cerul țării, colonel al Forțelor Armate ale Ucrainei, Matyushenko Mihail Yuriyovich (08.01.1961-26.06.2022). Era din Bucha și a murit în cerul de deasupra Mării Negre.

Pilotul militar a operat multe tipuri de avioane militare și civile. A servit în diferite unități militare, înainte de război a lucrat ca manager al uneia dintre companiile aeriene ucrainene. A fost o persoană de succes și nu s-a lăudat niciodată cu ceea ce făcea. Având o funcție civică activă, a condus formațiunea publică a forțelor de ordine.

Matyushenko Mihail, supranumit „bunicul”, și-a transmis experiența inestimabilă a muncii tinerei generații. Odată cu sosirea lui la conducerea Brigăzii 40 de Aviație Tactică, nu am suferit pierderi în aer. Ceea ce înseamnă că toți piloții de la Fantomele Kievului s-au întors în viață.

Să ne întâlnim și să îl conducem pe ultimul drum pe apărătorul care și-a dat viața pentru noi și pentru Ucraina. Ne vom lua rămas bun luni, 3 octombrie, ora 14, pe Aleea Eroilor din Bucha – la cimitirul de pe Strada Deputaților 1. Zbor veșnic, colonele!  Sincere condoleanțe familiei decedatului și soției sale, Larisei Matyushenko. Glorie și onoare veșnică eroului nostru”, a scris, duminică după-amiază, Anatoli Fedoruk pe pagina sa oficială de Facebook.

Sursă: Facebook, Anatoli Fedoruk