Kremlinul a declarat că nu va ține cont de apelurile statelor occidentale vizând eliberarea din detenție a militantului opoziției, Alexei Navalnîi, afirmând totodată că apelurile sale, prin care el le-a cerut susținătorilor să protesteze față de încarcerarea sa, sunt ilegale, scrie Financial Times. 

Statele Unite, Regatul Unit și UE au condamnat reținerea lui Navalnîi și au cerut eliberarea acestuia, iar trei state membre ale UE au cerut organizației să impună noi sancțiuni împotriva Moscovei, existând temeri crescânde legate de anihilarea personalităților opoziției înaintea alegerilor parlamentare din septembrie.

„Am auzit aceste declarații, dar nu putem să le luăm și nici nu le vom lua în seamă”, le-a declarat, marți, reporterilor Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, ca primă reacție a Kremlinului în urma arestării. „Este vorba despre o încălcare a legilor rusești de către un cetățean rus. Este o problemă absolut internă, iar noi nu vom permite nimănui să se amestece. Nu intenționăm să dăm ascultare acestor declarații”.

Navalnîi, cel mai aprig critic al lui Putin, a fost trimis la închisoare în cursul zilei de luni, la o zi după revenirea sa în Rusia și înaintea unei audieri care ar urma să aibă loc luna viitoare și care i-ar putea aduce o condamnare la 3 ani și jumătate de închisoare.

Duminică seara, el a fost reținut la biroul de control al pașapoartelor chiar în momentul când revenea din Germania, unde a fost tratat după o tentativă de asasinat cu novociok, o substanță paralizantă de pe vremea Uniunii Sovietice. Kremlinul a respins acuzațiile venite din partea guvernelor occidentale, acuzații potrivit cărora acesta ar fi fost vinovat de otrăvire. Peskov a calificat drept “absolut o prostie”, ipoteza potrivit căreia Putin s-ar teme de Navalnîi și a spus că procedurile sistemului juridic din Rusia “nu pot fi asociate cu președintele”.

Ce spune Kremlinul

Militant împotriva corupției și adversar politic, el a fost împiedicat să candideze la alegerile prezidențiale drept contracandidat al lui Putin, fiind reținut de mai multe ori pentru organizarea sau participarea la mitinguri împotriva președintelui, iar Kremlinul l-a supus unui adevărat baraj juridic din partea oamenilor de afaceri susținători ai Kremlinului. Luni, el a fost trimis la închisoare de către un judecător în urma unei audieri sumare desfășurate în grabă într-o secție de poliție de la marginea Moscovei, calificată de Edgars Rinkevics, ministrul de externe al Letoniei, drept o “instanță de ochii lumii”.

Într-un mesaj video transmis din sala instanței, Navalnîi le-a cerut susținătorilor ca, sâmbătă, să organizeze proteste de stradă, afirmând că de asta „se tem cel mai mult” autoritățile ruse.

Peskov a negat faptul că Kremlinul s-ar teme de asemenea mitinguri, dar a calificat apelul lui Navalnîi drept “alarmant”.

Prin niște declarații care sugerează că s-ar putea ca autoritățile să împiedice asemenea proteste, Peskov a spus că, deşi nu Kremlinul este forul de drept care să decidă, încurajările la protest ale lui Navalnîi pot fi considerate drept “ceva ilegal”.

Într-un mesaj postat pe Facebook, un șef al închisorii, Alexei Melnikov, a scris că, luni seara, Navalnîi a fost trimis la Matroskaia Tișina, o închisoare rău famată, unde va fi izolat timp de 14 zile din cauza carantinei impuse în urma pandemiei de COVID-19.