Compania de consultanţă şi audit KPMG va elabora strategia guvernamentală pentru sprijinirea IMM-urilor, pe următorii patru ani, în cadrul unui proiect implementat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în valoare de 3,5 milioane lei, finanţat din fonduri europene.

Proiectul are ca scop identificarea principalelor probleme cu care se confruntă firmele mici şi mijlocii din România, precum şi promovarea de noi oportunităţi de finanţare şi instrumente pentru IMM-uri.

„Am identificat câteva probleme cu care se confruntă firmele mici şi mijlocii în prezent, printre acestea acccesul limitat la finanţare, blocajul de pe piaţa creditării şi lipsa de lichidităţi, capacitatea redusă de accesare a fondurilor europene, precum şi fiscalitatea ridicată. Sperăm că, după elaborarea acestei strategii, IMM-urile să aibă acces mai uşor la finanţare, fiscalitatea să fie mai redusă – guvernul se poate gândi la scăderea fiscalităţii. Sperăm ca pe termen mediu şi lung să facilităm aceste lucruri”, a declarat, luni, în conferinţa de lansare a proiectului, Florin Bănăţeanu, director al Departamentului Consultanţă pentru Fonduri Europene şi Sectorul Public din cadrul KPMG.

85% din contract sunt bani de la UE

KPMG va realiza strategia în următoarele şase luni, împreună cu firma Finas Consulting, firmă cu capital integral românesc.

Din bugetul total al proiectului, 85% reprezintă finanţare nerambursabilă de la Fondul Social European, iar restul este contribuţie de la bugetul de stat.

În cadrul proiectului vor fi elaborate o serie de studii şi microstudii privind analizarea ultimelor tendinţe în domeniul planificării strategice pentru sprijinirea IMM-urilor, care vor viza situaţia actuală a IMM-urilor din România, a accesului firmelor mici şi mijlocii la finanţare.

Acest proiect face parte dintr-o serie de cinci programe implementate de Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin Direcţia Generală pentru IMM, Cooperaţie şi Mediu de Afaceri, care vizează îmbunătăţirea capacităţii instituţionale a ministerului şi susţinerea mediului de afaceri.

SURSA:Mediafax