Laura Codruța Kovesi tocmai ce a aflat că secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) aprobat încetarea delegării procurorului Marius Bulancea în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul DNA. Măsura a fost luată după ce acesta a fost detaşat la Parchetul European.

“Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât încetarea delegării în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a domnului procuror BULANCEA MARIUS BOGDAN începând cu data de 01.02.20202, ca urmare a detaşării sale în funcţia de „Law officer” la Parchetul European, pentru o perioadă de 3 ani”, a transmis, miercuri, CSM.

Kovesi este cea care conduce Parchetul European, iar acestă funcție o va avea timp de şapte ani.

În ceea ce îl privește pe Bulancea, acesta a fost procuror DIICOT Iași. El a fost și la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel, de unde Laura Codruța Koveși l-a numit consilier. Ulterior, Bulancea a fost delegat să conducă secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, secția a II-a DNA, rămasă fără șef în 2016.

Legătura cu Gala Bute

Numele lui este legat și de dosarul Gala Bute. La finalizarea dosarului, ministrul Raluca Prună a decis să propună numirea lui în funcția de procuror șef al Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție din DNA.

La 5 septembrie 2017 Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de procurorii Marius Bogdan Bulancea – procuror şef secţie, Paul Silviu Dumitriu – procuror şef adjunct secţie, şi Jean Nicolae Uncheşelu de la DNA, pentru dosarul deschis pe tema OUG 13/2017, în privinţa căruia CCR a stabilit că procurorii şi-au depăşit atribuţiile şi au încălcat Constituţia. Ulterior, ÎCCJ a decis că procedura desfăşurată de Inspecţia Judiciară a fost viciată şi a decis anularea acţiunii disciplinare, astfel că cei trei procurori au scăpat de acuzaţii pe un viciu de procedură.

Laura Codruţa Kovesi l-a vrut interimar pe Marius Bulancea, însă cea care a ajuns procuror şef interimar al DNA a fost Anca Jurma.