Cu toate că Laura Codruţa Kovesi candidează deja pentru cea mai importantă funcţie din Parchetul European (EPPO) şi Toader a declanşat recent o procedură pentru alegea procurorului cu funcţie de execuţie în EPPO din partea României, Şerban Nicolae, cunoscutul senator PSD, spune că partidul de guvernământ se gîndeşte deja la retragerea ţarii din acest proiect al UE.

„EPPO nu prea are acoperire constituțională în România. Ar însemna că avem două categorii de procurori – cei constituiți în parchete pe lângă instanțele de judecată în România și procurori constituiți în parchete în afara țării”, a explicat PSD Șerban Nicolae la Europa Liberă.

Mai mult, acesta spune că propunerea UE este anticonstituţională, precizând că reprezentanții României la EPPO sunt anticonstituționali. Mai mult de atât, explicând planurile PSD, acesta a adăugat că atunci când Ordonanța 8/2019 va ajunge la Senat, PSD va cere armonizarea ei cu Legea fundamentală.

„Procurorii români care lucrează acolo își pierd calitatea de procurori în România”, a declarat Şerban Nicolae, care a mai spus că „doar procurorii delegați la EPPO, adică aceia care vor lucra pe plan național, își vor păstra calitatea”. De asemenea, acesta consideră că EPPO este o chestiune la nivel de guverne şi nu o instituție fundamentală a Uniunii Europene, pe bază de tratat.

„România nu trebuia să adere la EPPO! Noi ne- am cam grăbit. Sunt chestiuni de detaliu. Trebuia mai multă dezbatere, trebuia să cercetăm în amănunt. Nu ești obligat, doar cooperezi”, a concis Nicolae, explicând că ţara noastră ar putea doar colabora cu EPPO, așa cum fac alte state care nu au aderat la parchetul paneuropean antifraudă. ”, a spus Nicolae.

România a aderat la EPPO încă de la intrarea în Uniunea Europeană.