Koveşi: "S-au făcut multe observatii din partea sistemului, dar nu s-a tinut cont de niciuna. În acest moment avem un risc major pentru sistemul de justiţie"

"Este o lege cu dedicatie. În aceste condiţii, lupta anticorupţie este lipsita de valoare"

"Prima solutie viabila este retragerea sau abrogarea acestei ordonante"

"Lupta anticorupţie trebuie să continue"

Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, critică în termeni duri ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care s-a modificat Codul Penal. Şefa DNA consideră că este vorba despre un act normativ cu dedicaţie, prin care lupta anticorupţie va fi lipsită de substanţă.

"Din perspectiva noastră, aduce modificări extrem de grave, iar lupta anticoruptie va fi lipsită de substanţă daca se vor aplica. E foarte greu de explicat urgenţa. Avem peste 440 de articole în Codul Penal, iar ordonaţa modifică 4 articole. Deciziile CCR nu au nicio legătură cu modificările privind pedeapsa, privind favorizarea infractorului. Este revoltător că s-a cerut puncte de vedere de la instituţii, au fost trimise observaţii şi nu s-a ţinut cont de ele. Practic, fiecare zi începand de azi este un risc major pentru sistemul de justiţie. În fiecare dimineaţă ne putem trezi că s-a modificat ceva. Nu mai avem nicio previzibilitate", a declarat Kovesi într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Întrebată dacă este vorba despre o ordonanţă cu dedicaţie, Kovesi a răspuns: "Da, pentru că practic prin aceste prevederi ale ordonanţei se urmăreşte exonerarea de răpundere a tuturor funcţionarilor de rang înalt şi mediu."

Şefa DNA a amintit că instituţia pe care o conduce are peste 2000 de dosare de abuz în serviciu în instrumentare, iar cele cu prejudicii mai mici de 200.000 de lei vor fi închise.