Marți, Codruța Kovesi va fi audiată în comisia LIBE, după care e va lua o decizie cu privire la funcția de procuror european. Mai mulți protestatari au anunțat deja că vor merge la Bruxelles să o susțină pe fostul procuror șef al DNA.

În direct la România TV, Bogdan Chirieac a comentat decizia, anunțând și de ce este deja Kovesi cu un picior în funcția de procuror european.

„Să o susțină unde? Au loc audierile în comisia LIBE şi în comisia CONT. Apoi, în mod absolut neuzual, nu se mai votează în onorabilele comisii şi are loc acolo conferința preşedinţilor: preşedintele Parlamentului European şi preşedinţii grupurilor parlamentare, zece persoane. Aceştia hotărăsc cine este, din partea PE, alesul. Deoarece la comisie a ieşit procurorul francez, cu 50 de puncte, germanul şi doamna Kovesi, cu câte 29, acolo s-au ales. Acum, de ce au luat exact 29? Cred că Germania a mers cu doi candidaţi: propriul candidat şi doamna Kovesi. Nu ar fi ceva nemaiîntâlnit. În 2009, când s-a pus comisarul european pe Agricultură, a fost pus domnul Dacian Cioloș, din România, dar care a reprezentat Franţa, practic. Franţa avea doi comisari în Guvernul Europei deoarece comisar este egal ministru, pentru publicul nostru. Sună atât de rău comisar, că ne gândim la comisarii sovietici, dar nu are legătură una cu alta. Uniunea Europeană nu este Uniunea Sovietică. În conferinţa preşedinţilor, va ieși un candidat, apoi va avea loc medierea între Comisie şi Parlament, nu este cu vot. Trebuia să se voteze în Parlamentul European. Cineva cu multă putere, Germania sau Franţa, a schimbat procedura. Nu mai este vot, ci decizie politică. Candidatul lor a câştigat pe bune. Țările au fost reprezentate de ambasadori, s-a făcut punctajul. Acolo a fost o chestiune tehnică. ”,  a declarat analistul politic Bogdan Chirieac la România TV.